În Nigeria au existat apeluri ca oamenii să nu mai defecheze în aer liber, de teamă că virusul s-ar putea propaga prin materiile fecale, indică miercuri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) în raportul său anual privind accesul la apă şi la instalaţii sanitare, potrivit Agerpres.
În Liberia, ţara cea mai afectată de epidemie, aproape jumătate dintre cei 4,2 milioane de locuitori nu folosesc toalete. În Sierra Leone, un alt focar al epidemiei, proporţia celor care nu dispun de instalaţii sanitare este estimată la 28% din populaţie, notează documentul.
Au fost înregistrate progrese în accesul la apă potabilă şi instalaţii sanitare, subliniază raportul, precizând însă că „lipsa de finanţare continuă să limiteze aceste progrese”.
În Africa subsahariană, unde 25% din populaţie practică defecarea în aer liber, estimările indică faptul că un copil moare la fiecare două minute şi jumătate după ce a băut apă nepotabilă sau din cauza igienei precare şi a lipsei de instalaţii sanitare.
Din cele un miliard de persoane fără acces la toalete, 825 de milioane sunt concentrate în numai zece ţări, dintre care cinci în Asia, cu India detaşat în frunte cu 597 de milioane de persoane, urmată de Indonezia, Pakistan, Nepal şi China (10 milioane). În Africa, pe primul loc din acest punct de vedere se află Nigeria (39 de milioane), urmată de Etiopia, Sudan, Niger şi Mozambic.
„A venit momentul să acţionăm. Nu ştim încă care va fi agenda pentru dezvoltare durabilă după 2015, dar ştim că apa şi instalaţiile sanitare trebuie să fie priorităţi clare dacă vrem să creăm un viitor care va permite fiecăruia să beneficieze de o viaţă sănătoasă, demnă şi prosperă„, a subliniat cu prilejul prezentării raportului Michel Jarraud, secretar general al Organizaţiei Meteorologice Mondiale.
CITEŞTE ŞI: Informaţie ALARMANTĂ. Numărul cazurilor de EBOLA a trecut de 5.000