Un milion de persoane au plecat din Venezuela din noiembrie anul trecut, în contextul în care exodul din statul sud-american continuă să se amplifice, relatează dpa.
Numărul migranţilor şi refugiaţilor venezueleni peste hotare a crescut până la patru milioane, în creştere de la 695.000 la sfârşitul lui 2015, când victoria în alegeri a opoziţiei a pregătit terenul pentru intensificarea conflictului cu preşedintele Nicolas Maduro.
Columbia este principala destinaţie, găzduind pe teritoriul său 1,3 milioane de venezueleni, urmată de Peru cu 768.000, au precizat într-un comunicat comun Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNCHR) şi Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM).
Chile, Ecuador, Brazilia şi Argentina au primit pe teritoriile lor sute de mii de venezueleni, în timp ce statele din America Centrală şi Caraibe au preluat şi ele numeroşi venezueleni.
Citeşte şi Vladimir Putin şi aliaţii SUA nu doresc vreo intervenţie militară în Venezuela
„Ţările latinoamericane şi caraibiene se achită de rolul care le revine pentru a răspunde acestei crize fără precedent”, a declarat Eduardo Stein, managerul ONU pentru refugiaţi şi migraţie din Venezuela, „dar nu se poate să aşteptăm ca ele să continue să facă acest lucru fără ajutor internaţional”.
Un plan de criză pentru ajutorarea a 2,2 milioane de venezueleni exilaţi şi a comunităţilor lor gazdă a fost lansat la sfârşitul anului trecut. Până acum, doar 21% din cele 738 de milioane de dolari necesare au fost finanţate de ţările donatoare.
Venezuela s-a confruntat cu o criză majoră economică şi politică în timpul regimului Maduro, care a câştigat un al doilea mandat într-un scrutin boicotat de mare parte din opoziţie în urmă cu un an.
Situaţia disperată i-a împins pe numeroşi venezueleni să părăsească ţara din cauza hiperinflaţiei şi a penuriilor de bunuri.