Oricât ar părea de incredibil, asta e concluzia cercetătorilor: un milion de persoane, care nu s-au atins în viața lor de țigările clasice, sunt deja utilizatori de țigări electronice. Mai precis, ei vapează în mod regulat, fără să fi fost fumători înainte! notează capital.
Studiul a fost făcut de cercetătorii de la University College London (UCL), prin colectarea de date de la persoane din Marea Britanie.
Potrivit cercetătorilor, cauza numărului uriaș al celor care s-au apucat, cumva brusc, de vapat este reprezentată de… țigările electronice. Astfel, din 2021, odată cu creșterea în popularitate a țigărilor electronice, a crescut brusc numărul celor care, deși n-au fumat niciodată, vapează în prezent cu regularitate. Numărul acestora, atenție!, este de șapte ori mai mare decât cel înregistrat în 2021!
Creșterea aparent incredibilă este determinată, în mare parte, de tineri. Astfel, se estimează că unul din șapte tineri nefumători cu vârste între 18 și 24 de ani a ajuns să utilizeze, în mod regulat, țigări electronice.
Pe altă parte, cea mai semnificativă creștere în categoria fumătorilor obișnuiți s-a înregistrat în rândul celor clasificați drept cei mai mari consumatori de alcool, de toate vârstele, arată aceeași cercetare.
Rezultatele studiului realizat de UCL au fost publicate în The Lancet Public Health.
Vaparea sau utilizarea țigărilor electronice s-a dovedit a fi mult mai eficientă în a-i ajuta pe oameni să renunțe la fumat, în comparație cu simpla utilizare de plasturi sau gumă cu nicotină, a relevat un alt studiu, publicat de organizația internațională non-profit Cochrane și citat de presa internațională.
Rezultatele studiului Cochrane au arătat, de asemenea, că nu s-au înregistrat dovezi ale unor efecte nocive majore ale țigărilor electronice cu nicotină atunci când sunt folosite ca alternativă la fumat. Cu toate acestea, cea mai lungă perioadă de monitorizare a fost de doi ani, iar numărul de studii a fost redus.
„Țigările electronice au generat o mulțime de neînțelegeri atât în comunitatea de sănătate publică, cât și în presă, de la introducerea lor în urmă cu peste un deceniu. Aceste neînțelegeri îi descurajează pe oameni să folosească țigările electronice ca modalitate de a renunța la fumat. Din fericire, apar din ce în ce mai multe dovezi care oferă mai multă claritate”, a declarat Jamie Hartmann-Boyce, profesor asociat la Universitatea din Oxford, editor al Grupului Cochrane pentru Dependența de Tutun.