Anunțul privind această „indemnizaţie socială pentru pensionari” era făcut încă din ianuarie anul trecut, în baza creșterii punctului de pensie din acel an cu 10%, „precum și de prevederile art. 85 alin. (2) din Legea nr. 127/2019, cu modificările ulterioare, astfel încât să nu fie afectat accesul pensionarilor la medicamente compensate cu 90%.”, explicau oficialii Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Anul trecut indemnizația creștea la 330 de lei, dar odată cu creșterea punctului de pensie din acest an, inclusiv această valoarea a crescut la cel puțin 425 de lei, potrivit Playtech. Este, de altfel, vestea momentului pentru un milion de pensionari.
Datele statistice ale INS și preluate de CNAS spun că aproximativ un milion de români cu pensii mici vor primi aceste sume majorate la 425 de lei. Conform statisticii, cei mai mulți pensionari se află în București, cifra ridicându-se la 48.297 de persoane, urmată de Suceava cu 41.811 de pensionari, Dolj cu 37.547 şi Iaşi 36.944 de pensionari.
Cu toate astea, mai spune CNAS, față de anul trecut, numărul viitorilor beneficiari ai acestor sume a scăzut, totalul fiind în 2023 de 1.142.497 de pensionari, înregistrați în luna martie a.c.
Din numărul total de pensionari, mai mult de jumătate sunt din sistemul public de pensii, iar restul, 112.923 de pensionari vin fostul sistem de pensii al agricultorilor.
Aici intervin diferențele când vorbim de această „indemnizaţie socială pentru pensionari”, și anume cei din sistemul public primesc sumele majorate de 425 de lei, iar cei veniți din sistemul de pensii din agricultură vor primi între 303 lei și 435 de lei, aceasgta fiind cea mai mare valoare primită de un pensionar din județul Ilfov.
Indiferent de sistemul de pensii din care vin, majoritatea pensionarilor cu pensii mici, se mai arată în documentele oficiale, vor primi această „indemnizaţie socială pentru pensionari”, conform calculelor făcute de CNAS pentru anul 2023.
Efortul bugetar este extrem de mare, chiar dacă vorbim de un milion de pensionari, având în vedere că statul are de făcut plățile sociale și pentru restul de pensionari din sistemul național de pensii publice și din fostul sistem de pensii din agricultură care încasează sume ceva mai mari.