Un milion de persoane vaccinate împotriva coronavirusului în România. UPDATE: O femeie în vârstă de 86 de ani este pacientul cu numărul un milion care s-a vaccinat împotriva coronavirusului, în România. Ea a fost vaccinată chiar de medicul Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul Campaniei de vaccinare anti-COVID-19 în România.
„Aș vrea să le mulțumesc tuturor celor implicați în campania de vaccinare, dar și celor care au mers să se vaccineze. Dacă la început ne interesa cine o să fie prima persoană vaccinată, astăzi am cunoscut povestea persoanei vaccinate cu numărul 1 milion. Reprezintă o bornă importantă pe care am atins-o. În perioada următoare voi face și acțiuni de voluntariat în centre de vaccinare, tocmai pentru a fi mai aproape de oameni”, a spus Valeriu Gheorghiță, după ce românul cu numărul 1 milion a fost vaccinat.
Este vorba despre o femeie în vârstă, care și-a pus toate spranțele în iscusința medicilor, a mai spus Valeriu Gheorghiţă.
Premierul Florin Cîțu a declarat miercuri cu privire la campania de vaccinare că aceasta merge „foarte bine”, făcând un apel totodată la respectarea regulilor de protecție.
„Suntem în top în Europa, suntem printre primele trei locuri și ne asigurăm că vom rămâne așa. În același timp, trebuie să vă aduc aminte că, dacă vrem să avem o campanie de vaccinare de succes și să scăpăm de pandemie, trebuie să respectăm în continuare toate regulile impuse. Am văzut foarte mulți oameni care s-au relaxat și nu mai poartă mască în spațiul public. Este foarte important să purtăm mască în spațiul public și fac un apel și la MAI, o să vorbesc cu dl Lucian Bode, să se asigure că vom avea mai mulți lucrători ai MAI care să-și facă treaba. (…) Nu ne putem relaxa în acest moment”, a spus Florin Cîțu.
Autorităţile au anunţat că, miercuri, 3 martie, va fi atins pragul de un milion de persoane vaccinate împotriva coronavirusului în România.
Citeşte şi Cât rezistă de fapt coronavirusul pe haine. Un specialist român atrage atenţia
Potrivit ultimelor date transmise de Comitetul de coordonare a vacinării, marţi erau vaccinate 983.997 persoane din întreaga ţară, în ultimele 24 de ore fiind vaccinate 38.158 persoane.
Campania de vaccinare a început în 27 decembrie cu personalul medical şi cel din centrele medico-sociale şi a continuat cu cea de-a doua etapă, care se derulează în present.
Etapa a doua se adresează persoanelor de peste 65 de ani, celor cu boli cronice, persoanlor dn centrele rezidenţiale, celor cu dizabilităţi, dar şi persoanelor din anumite sectoare considerate esenţiale.
”Ţinând cont de faptul că pentru etapa a doua avem aproximat un număr de 5-6 milioane de persoane eligibile, dacă aplicăm o intenţie de vaccinare de 60-70% vorbim de 3-4 milioane de persoane care ar putea să fie vaccinate. Pot să vă spun că pentru luna aprilie, foarte probabil, vom avea mai mult de 3 milioane de doze disponibile. În centrele de vaccinare vom avea locuri disponibile şi pentru persoanele din etapa a treia, aşa încât să avem o activitate cât se poate de fluentă şi continuă a ritmului de vaccinare tocmai pentru a creşte accesibilitatea persoanelor la vaccinare”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, marţi după amiază, într-o conferinţă de presă.
Gherghiţă a precizat că nu există în acest moment o dată clară la care va începe cea de-a treia etapă de vaccinare, cea destinată populaţiei generale, însă etapa a doua şi a treia se vor derula o perioadă în paralel.
În prezent, în România sunt folosite trei vaccinuri, singurele autorizate în Uniunea Europeană.
Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că în a treia etapă de vaccinare, care ar urma să înceapă în aprilie 2021, este luată în calcul înfiinţarea în marile oraşe a unor centre de vaccinare de tip drive thru, însă precizează că prioritatea o constituie punerea în funcţiune a unor centre mobile de vaccinare, unde să poată fi imunizate persoanele din mediul rural care nu au acces la centre fixe.
„Pentru toată campania de vaccinare sunt prevăzute 750 de centre de vaccinare, toate aceste centre cumulând peste 1.760 de cabinete. Mai spuneam cu alte ocazii, vor putea fi asigurate peste 100.000 de persoane care ar putea fi vaccinate zilnic în toate aceste cabinete de vaccinare. Centrele de tip drive thru (…) sunt prevăzute pentru etapa a treia.
În perioada următoare vom identifica locaţiile potrivite şi, eventual, oraşele în care vom lua în calcul înfiinţarea unui astfel de centru de tip ‘drive thru’, pe de o parte, pe de altă parte, prioritatea noastră imediată este legată de operaţionalizarea centrelor mobile de vaccinare care să asigure vaccinarea celor din mediul rural, a persoanelor care nu au acces la un centru de vaccinare fix. (…) Aceste centre vor putea fi activate în momentul în care avem o confirmare a calendarului de livrare a dozelor şi vom avea un număr suficient de doze care să ne permită dechiderea tuturor centrelor şi din acest motiv reamintesc utilitatea listei de aşteptare, pentru că în momentul în care un centru va fi activat persoanele respective vor fi notificate şi vor fi programate”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.