Un milion de români, diagnosticaţi cu astm. Boala poate fi controlată, se fac TESTĂRI GRATUITE pentru depistarea afecţiunilor pulmonare

Aproximativ 6% dintre români sunt diagnosticați cu astm. În week-end-ul 27-28 mai, între orele 9.00-17.00, în Parcul Tineretului din București, la intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor, vor avea loc testări gratuite pentru depistarea afecțiunilor pulmonare (spirometrii).
Roxana Gagiu
17 mai 2017, 16:16
Un milion de români, diagnosticaţi cu astm. Boala poate fi controlată, se fac TESTĂRI GRATUITE pentru depistarea afecţiunilor pulmonare

În luna mai, specialiștii din toată lumea marchează Ziua Internațională de Luptă Împotriva Astmului. În România, Societatea Română de Pneumologie (SRP) organizează de 10 ani deja, campanii de informare și educare. Anul acesta, campania „Astmul poate fi controlat. Tu poți avea astm. Astmul nu te are pe tine.” se adresează atât pacienților diagnosticați cu astm, cât și oamenilor care sunt predispuși la această afecțiune.

Lansarea campaniei a avut loc pe 15 mai, iar în perioada 15-28 mai au loc acțiuni de informare și educație medicală. În același timp, campania promovează spirometria, metoda de diagnostic și monitorizare a astmului bronșic. În acest sens, în perioada 27-28 mai, în Parcul Tineretului din București au loc testări gratuite pentru depistarea astmului (spirometrii).

Aproximativ 6% dintre români, diagnosticați cu astm

Societatea Română de Pneumologie estimează că în România sunt între 800.000-1.000.000 pacienți diagnosticați cu astm, adică aproximativ 6% din întreaga populație. Conform unui Document al Societății Europene de Pneumologie, la nivel european, numărul de persoane cu astm bronșic ajunge la 30.000.000, aproape 20% suferind de astm sever.

Astmul poate fi controlat

Conform celui mai recent studiu al Societății Europene de Pneumologie (ERS), în fiecare săptămână, 1 din 5 pacienți cu astm sever suferă o criză atât de severă, încât nu poate solicita ajutor. Toate acestea pentru că pacienții încă nu știu că pot duce o viață normală dacă își iau tratamentul și se feresc de factorii de risc.

Dacă unii factori de risc nu pot fi controlați (cum ar fi sexul – femeile fac mai des astm decât bărbații – sau istoricul familial de alergii sau astm bronșic – frecvent, persoanele cu astm bronșic au rude care se confruntă cu aceeași afecțiune sau sunt alergice), există un număr de factori de risc care pot fi controlat și care, deci, ar putea fi evitați astfel încât să le îmbunătățească pacienților calitatea vieții.

Iată care sunt cei mai importanți factori de risc care pot fi controlați:

  • fumatul: aproximativ jumătate dintre cazurile noi de astm ani apar la fumători;
  • factorii de mediu: astmul ocupațional poate apărea ca o reacție la anumiți alergeni de la locul de muncă;
  • praful: expunerea la praf este asociată cu un risc crescut de astm bronsic;
  • gândacii: s-a demonstrat că oamenii ce care trăiesc în case infestate cu gândaci au de patru ori mai multe șanse să facă astm decât ceilalți.

Este esențial ca oamenii să fie informați constant, astfel încât să cunoască riscurile la care se supun pe de o parte, și cum să-și țină boala sub control pe de altă parte. Pentru cei care nu au fost încă diagnosticați, dar au simptome respiratorii sugestive pentru astm, sunt alergici ori au rude care au fost diagnosticate cu astm, campaniile de informare și educare pot face diferența dintre o viață bună și una în suferință.

„Am observat că în ultimul timp vin tot mai mulți oameni să-și facă controale de rutină, unii știu chiar și de spirometrii, iar asta nu poate decât să mă bucure. Sunt încântată că eforturile Societății Române de Pneumologie îi ajută cu adevărat pe oameni, iar faptul că anul acesta celebrăm zece ani de tradiție confirmă încă o dată cât de eficiente sunt campaniile de informare pe de o parte și, pe de altă parte, cât de multă nevoie avem de ele.”, spune prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, președintele Societății Române de Pneumologie.

Astmul este o boală cronică ce afectează căile respiratorii și se manifestă printr-o hiper-reactivitate bronșică. Aceasta facilitează apariția unor episoade recurente de tuse, dispnee, anxietate, în special noaptea și dimineața devreme. Afecţiunea nu poate fi vindecată, dar cei diagnosticati cu astm pot duce o viaţă normală, activă, dacă respectă câteva reguli simple.

Cifre importante despre astm:

  • Costul total anual al astmului în Europa a fost estimat la 19,3 miliarde Euro;
  • În fiecare an, 30% dintre pacienți lipsesc de la serviciu / școală din cauza unei spitalizări / tratament de urgență pentru astm;
  • Absenteismul ajunge, în medie, la 7 zile/an/pacient;
  • Pe 1 pacient din 5, simptomele de astm îl împiedică total să muncească sau să studieze;

Conform raportului NRAD, care a investigat circumstanțele de deces la pacienții cu astm din Marea Britanie, 57% nu aveau tratament recomandat de un medic specialist pneumolog;

Conform aceluiași studiu, 45% dintre pacienți au decedat fără să solicite asistență medicală sau înainte de tratamentul de urgență.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Gabriela Prisăcariu a vorbit despre despărțirea de Dani Oțil: „Îmi fac bagajele și plec!“
Fanatik.ro
Zodiile care vor avea lumea la picioare până pe 2 martie 2025. Cinci nativi sunt plini de șansă
Capital.ro
Veste uriașă pentru Călin Georgescu. Va fi extrem de fericit: Întrunește condițiile
Playtech.ro
Scandal uriaș între Liviu Dragnea și Mihai Găinușă. Prezentatorul TV a fost concediat, politicianul nu s-a mai abţinut
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
București vs Cluj, competiția celor mai luxoase mașini. De două ori pe lună se vinde o mașină de 500.000 de euro
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
Rețetă de vafe cu iaurt și scorțișoară. Întâi, te cucerește mirosul
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Notă de plată din 6 CIFRE în localul lui Joshua Castellano! A cheltuit aproape 2 salarii medii pe an din America
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Taxă nouă pentru șoferi. Decizie pentru mașinile înmatriculate după 2001. Se plătește în plus din aprilie
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Metoda Rezum redesenează tratamentul pentru adenomul de prostată la bărbați în vârstă
MediaFlux
Incredibila REACȚIE a lui Traian Băsescu când a văzut doi CERȘETORI pe stradă! FABULOS cum a reacționat
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!