„Conform estimărilor noastre, numărul celor care vor rămâne blocați în țara noastră se va stabili între 50.000 și 70.000 de persoane luna viitoare”, a declarat duminică ministrul grec pentru politica migratorie, Yiannis Mouzalas. „În prezent, în Grecia se află 22.000 de refugiați și imigranți”, a spus el într-un interviu pentru postul de televiziune Mega Channel.
Circa 6.500 de imigranți erau blocați duminică la postul de frontieră Idomeni, în nordul Greciei, la frontiera cu Macedonia, după ce cele patru țări de pe ruta balcanică au decis să impună noi cote pentru a limita afluxul de imigranți.
Macedonia nu a permis sâmbătă trecerea decât a 300 de persoane din tabăra Idomeni prevăzută să găzduiască 1.500 de persoane. Autoritățile de la Skopje au decis săptămâna trecută să refuze accesul afganilor pe teritoriul țării și să înăsprească verificările asupra documentelor de identitate pentru sirieni și irakieni.
Situația ar urma să se agraveze, deoarece Slovenia și Croația, membre ale UE, precum și Serbia și Macedonia au anunțat vineri că vor limita de acum la 580 pe zi numărul de imigranți pe care îi vor lăsa să treacă în drumul lor spre Europa de Nord.
Citeşte şi Criza migranţilor: Mii de refugiaţi sunt blocaţi la graniţa dintre Grecia şi Macedonia
Aceste țări din Balcani au urmat exemplul Austriei, care a decis în urmă cu peste o săptămână să limiteze intrarea imigranților la 80 de solicitanți de azil pe zi și la 3.200 numărul de persoane în tranzit.
Mouzalas speră totuși că afluxul de imigranți se va reduce atunci când informația privind noile restricții va ajunge în Turcia, de unde pleacă majoritatea imigranților. „Cred că afluxul se va diminua atunci când informațiile privind închiderea postului de frontieră Idomeni se vor răspândi. Pregătim o campanie de informare având ca țintă Turcia”, a spus ministrul grec.
El a estimat că această inițiativă, care se adaugă desfășurării programate de nave ale NATO în Marea Egee, ar urma să reducă numărul nou-veniților în Grecia cu 70%.