„Mi-am transmis decizia irevocabilă de a-mi înainta demisia (…), ţinând cont de problemele evidente pe care această situaţie o provoacă Guvernului şi Partidului Popular” conservator al lui Mariano Rajoy, se arată într-un comunicat al ministrului.
Mai multe ziare au scrie vineri că oficialul a avut legături cu societăţi din paradisuri fiscale. El urma să compară în Parlament pentru a explica de ce a declarat că nu a condus sau deţinut niciodată companii offshore în Bahamas.
La scurt timp după izbucnirea scandalului Panama Papers, premierul islandez a fost primul oficial care şi-a dat demisia pentru că numele său a apărut în documentele companiei Mossack Fonseca obţinute de presă. Zeci de mii de oameni i-au cerut în stradă să renunţe la conducerea Guvernului.
Baza de date #PanamaPapers conţine informaţii despre mai mult de 200 de mii de entităţi offshore, conectate la persoane de pe tot mapamondul. Informaţiile sunt un amalgam de emailuri, copii după paşapoarte, facturi care atestă plata telefonului sau a altor utilităţi, formulare bancare şi, desigur, mii de acte de înregistrare ale unor firme offshore.
Numele Mossack Fonseca apare atât în legătură cu traficul de diamante din Africa, în piaţa internaţională de artă cât şi în alte afaceri care prosperă în secret. Compania a servit suficiente capete încoronate din Orientul Mijlociu cât să umple un palat. A ajutat inclusiv doi regi, Mohammed al VI-lea al Marocului şi Regele Salman al Arabiei Saudite, să înregistreze iahturi de lux.
Documentele oferă detalii privind afacerile secrete a 128 politicieni şi demnitari din întreaga lume. Peste 11 milioane de documente arată cum o industrie globală, formată din case de avocatură şi mari bănci, vinde secrete fiscale politicienilor, evazioniştilor şi traficanţilor de droguri, precum şi miliardarilor sau celebrităţilor.