„UE are o problemă: ameninţarea de implozie care o paşte. Trista realitate este că avem o Uniune în care o parte a populaţiei, în special din nord-vestul Europei, vrea să se retragă”, a declarat Hoekstra într-un discurs susţinut la Universitatea Humboldt de la Berlin. „Dacă Uniunea noastră este incapabilă să inspire ţările cele mai bune şi mai inteligente să i se alăture sau să adopte euro, şi dacă Uniunea noastră riscă să piardă definitiv o forţă precum Regatul Unit, atunci Uniunea noastră are o problemă fundamentală”, a declarat ministrul olandez de finanţe, informează Agerpres.
Potrivit lui Wopke Hoekstra, Brexitul „nu este o victorie pentru Londra, nici pentru Berlin sau Paris, şi cu atât mai puţin pentru Haga, ci (este o victorie) pentru Moscova şi Beijing”.
Printre ţările „democrate şi prospere” vizate, ministrul olandez a citat în mod concret Norvegia şi Elveţia, „neinteresate” de aderarea la UE, sau Danemarca şi Suedia care „resping euro”.
Pentru a face ca Europa să devină mai atractivă, el a îndemnat la „schimbarea de curs” spre o construire a unei Europe „noi şi ameliorate”, potrivit Agerpres.
Printre pistele propuse, Hoekstra a susţinut proiectul unei apărări europene, care să permită „reducerea cheltuielilor” pentru fiecare ţară prin intermediul mutualizării, precum şi necesitatea prezentării unui „front unit” pe scena geopolitică. „Europa trebuie (…) să-şi abandoneze naivitatea actuală. Fie că este vorba de impunerea de sancţiuni, de apărarea pieţelor noastre sau de gestionarea conflictelor care au loc astăzi în lume, Europa trebuie să poată să-şi facă auzită vocea”, a spus el.
Asupra acestui punct de vedere, ministrul conservator olandez s-a declarat „de acord cu multe dintre ideile franceze privind UE” şi a cerut Germaniei să urmeze aceeaşi cale „în interesul Europei”. „Prin urmare, aş aprecia să văd o Germanie mai puţin rezervată. În calitate de vecin, aliat şi prieten apropiat, Olanda va fi de partea voastră”, a conchis Hoekstra.