Tendinta actuala de a elimina grasimile din alimentatie este total gresita sustin specialistii in nutritie. Si asta pentru ca s-a dovedit clar ca grasimile furnizeaza asa numitii acizi grasi esentiali polisaturati (Omega 3, 6 si 9) si mononesaturati, care protejeaza inima de bolile cardiovasculare si ajuta la buna functionare a celulelor. In plus, ajuta la asimilarea vitaminelor liposolubile (A, D, E si K) din alimente care altfel nu pot sa fie preluate de organism in cantitate suficienta. Nu degeaba nutritionistii nu ne recomanda sa renuntam total la ele. Dar, daca sunt consumate in exces sau gresit, pot sa si imbolnaveasca.
Fereste-te de prajeli!
Intr-o alimentatie echilibrata 30-35% din ce mancam sunt grasimi sub diferite forme. Ele ne furnizeaza energie, vitamine liposolubile (A, D, E, K) si acizi grasi esentiali necesari pentru functionarea organismului. La prima vedere pare o evidenta simpla dar daca analizezi cu mai multa atentie continutul mancarurilor noastre de zi cu zi, constati ca in realitate continutul lor in grasimi este cu mult mai mare decat ai crezut. Si asta pentru ca unele alimente ca prajiturile, mancarurile, sosurile, carnea rosie au un continut mare de grasimi ascunse. In plus, cel putin 30% din acestea contin fie acizi grasi saturati, fie mononesaturati sau polisaturati. Secretul unei alimentatii echilibrate sta in alternarea tuturor tipurilor de grasimi pe parcursul unei saptamani. Pentru a le pastra calitatile si pentru a reduce pe cat posibil efectele nocive, ideal este sa fie consumate ca atare, incluse in alimente, fara a mai fi fierte si mai ales, prajite.
3 solutii sanatoase
• Rontaie zilnic o mana de nuci, de fistic, de migdale sau de seminte de floarea soarelui, neaparat crude, deci neprajite. E suficient ca sa-ti completezi necesarul de grasimi bune pentru-o zi. Dar nu mai mult! Poti sa le rontai ca atare, sau sa le incluzi macinate (sau doar zdrobite), in diferite sosuri sau salate, care nu se mai fierb, coc sau prajesc.
• Mananca peste gras la gratar sau la cuptor, odata sau de doua ori pe saptamana.
• Adauga doar o lingura de ulei vegetal (de masline, nuci) la salate.
Pe eCuisine.ro găsești mai multe articole utile: