Steaua, denumită HR 5171 A, se află la 12.000 de ani lumină distanță față de Pământ și, cu un diametru de peste 1.300 de ori mai mare decât al Soarelui, a reușit să-i surprindă pe astronomi care, după o serie de observații preliminare, nu se așteptau să descopere un asemenea „monstru”, conform unui comunicat dat publicității de European Southern Observatory (ESO), scrie Agerpres.
Noile măsurători impun această stea în familia celor 10 cele mai mari stele descoperite vreodată. Cercetătorii care au observat această stea cu ajutorul sistemului de patru telescoape individuale denumit Very Large Telescope (prin intermediul interferometriei focalizează lumina captată de oglinzile tuturor celor patru telescoape), aparținând ESO și amplasat în deșertul Atacama din Chile, la Cerro Paranal, au avut parte și de o altă surpriză, în afara dimensiunilor ieșite din comun ale astrului. Steaua HR 5171 A face de fapt parte dintr-un sistem binar de stele, având o stea companion pe o orbită extrem de apropiată.
Steaua HR 5171 A este cu 50% mai mare decât steaua super-gigantică Betelgeuse, din constelația Orion. În Calea Lactee au fost descoperite doar 12 stele galbene hiper-gigantice, și toate se află într-o perioadă de instabilitate a vieții, conform ESO. Hiper-giganticele galbene sunt într-un proces de schimbare rapidă și expulzează în spațiu materie incandescentă care formează o uriașă „atmosferă” în jurul lor.
„Noile observații demonstrează că această stea are și o stea companion foarte apropiată, ceea ce a fost cu adevărat surprinzător”, a comentat Olivier Chesneau, cercetător la Observatoire de la Côte d’Azur din France, care colaborează cu VLT. „Cele două stele sunt atât de apropiate încât aproape că se ating și întregul lor sistem binar seamănă cu o gigantică alună… Steaua companion pe care am descoperit-o este foarte importantă, putând avea o influență determinantă asupra viitorului lui HR 5171 A, modificându-i evoluția”, a mai adăugat el.
Deși este la o distanță foarte mare față de Pământ, persoanele curioase și cu privirea foarte bună ar putea să o vadă, în anumite condiții, cu ochiul liber, conform reprezentanților ESO. Această stea este de aproximativ 1 milion de ori mai strălucitoare decât Soarele.
„Steaua HR 5171 A a crescut în dimensiuni în ultimii 40 de ani de observații, răcindu-se pe măsură ce crește, iar evoluția ei a fost surprinsă acum direct. Foarte puține stele au fost vreodată surprinse în plină etapă de expansiune, când trec prin modificări dramatice de temperatură, pe măsură ce evoluează rapid”, conform comunicatului ESO.