Neonazistul Stephan Ernst, condamnat pentru comiterea unor violenţe rasiste, a mărturisit asasinarea alesului CDU Walter Lübcke, un susţinător al migraţiei, a anunţat miercuri ministrul german de Interne Horst Seehofer, relatează AFP.
Suspectul, un neonazist în vârstă de 45 de ani, condamnat în 1993 cu privire la un atac cu exploziv vizând cămine ale unor străini, a ”declarat că a acţionat singur”, a anunţat ministrul, în urma unei reuniuni – cu uşile închise – la Bundestag, consacrată acestui asasinat care a şocat Germania.
Stephan Ernst, care a ieşit de pe radarele serviciilor de informaţii de mai mulţi ani, a fost arestat la jumătatea lui iunie în ancheta cu privire la asasinarea lui Walter Lübcke, un ales local din Hesse, din cadrul Uniunii Creştin Democrate (CDU) a Angelei Merkel.
Ministrul a dat asigurări că ancheta cu privire la acest ”asasinat politic” nu s-a încheiat şi vizează căutarea unor eventuali complici, în pofida faptului că suspectul dă asigurări că a acţionat singur. Horst Seehofer a promis mijloace suplimentare în lupta împotriva ”dreptei radicale”.
Citeşte şi Poliţia germană a reţinut un suspect în cazul politicianului ucis pe terasa casei sale
Walter Lübcke, un funcţionar de rang înalt, a fost găsit mort la 2 iunie, la vârsta de 65 de ani, pe terasa casei sale, la Wolfhagen, la periferia oraşului Kassel (vest).
Defunctul s-a remarcat în problema migraţiei şi a apărat decizia cancelarului Angela Merkel de a deschide porţile ţării, în 2015, unor sute de mii de solicitanţi de azil. În octombrie 2015, el i-a îndemnat pe germanii care nu-i împărtăşeşsc valorile să părăsească ţara, ceea ce i-a atras furia extremei drepte şi ameninţări cu moartea.
Anunţarea asasinării sale a fost salutată de către comentatori plini de ură pe reţele de socializare în Germania, însă a fost condamnată ferm de către partidele politice. Angela Merkel a îndemnat la 22 iunie la luptă împotriva neonaziştilor ”fără vreun tabu”.
Formaţiunea cancelarului, CDU, a ameninţat marţi să folosească ”toate mijloacele” împotriva membrilor săi tentaţi de o alianţă cu Partidul Alternativa pentru Germania (AfD, extremă dreapta) – pe care o acuză că este în mod indirect cauza asasinării lui Luebke, prin discursul său împotriva migraţiei virulent şi prin atacurile sale repetate la adresa partidelor care susţin primirea refugiaţilor.
AfD a înregistrat o ascensiune fără precedent, din perspectiva unui partid de extremă dreapta, de la sfârşitului celui de-al Doilea Război Mondial, exploatând îngrijorări ale germanilor în urma crizei migraţieidin perioada 2015-2016.