Un nor de cenuşă emis de vulcanul La Soufriere din insula Caraibiană St. Vincent este vizibil din spaţiu. „Prima explozie nu este neapărat cea mai mare”, a declarat geologul Richard Robertson, de la Centrul de Cercetări Seismice al Universităţii din Indiile de Vest, în timpul unei conferinţe de presă.
Imaginile din satelit prezentate de DEFIS – departamentul Comisie Europene pentru industria de apărare şi spaţiu – arată norul de cenuşă emis de La Soufriere vizibil din spaţiu.
Activitatea seismică a dus la evacuarea a 16.000 de locuitori, care au fugit cu valize umplute în grabă, rucsaci şi pungi de cumpărături, către adăposturi aflate pe coastă şi nave pregătite să îi transporte către insulele vecine.
Până în prezent, nu au fost raportate decese sau răniţi. Pagubele provocate de vulcanul cu o înălţime de 4.000 de metri, aflat la capătul nordic al insulei, vor perturba activitatea timp de cel puţin câteva luni.
„Agricultura va fi grav afectată, este posibil să avem pierderi de animale şi va trebui să facem reparaţii la case, dar dacă vom fi în viaţă şi vom avea putere, vom reconstrui mai bine, împreună”, a declarat premierul Ralph Gonsalves postului local NBC Radio.
Activitatea vulcanului a crescut dramatic începând de joi, potrivit Weather.com. O serie de cutremure au indicat că magma se ridica în sus, pe măsură ce gazele şi aburul care se scurgeau prevesteau o erupţie, scrie Mediafax.
Coloana masivă de cenuşă de vineri are o înălţime de peste 10 km, determinând anularea mai multor zboruri.
Barbados, Antigua, Guyana şi St. Lucia au fost printre statele care s-au oferit să-şi deschidă graniţele pentru persoanele evacuate.
Citeşte şi: Aproape 40% dintre trupele armate americane refuză vaccinarea anti-Covid