‘Este o primă etapă importantă’ în ceea ce priveşte proiectul, care va începe anul viitor, după terminarea lucrărilor de excavaţie care sunt deja în curs de desfăşurare, a declarat pentru AFP Markus Bernards, purtător de cuvânt al Centrului de cercetare a ionilor grei (GSI), care conduce acest proiect de 1,6 miliarde de euro, scrie Agerpres.
Numit FAIR, proiectul este susţinut în prezent de regiunea Hessa, landul federal german cu acelaşi nume şi opt ţări printre care Franţa, Rusia şi India. Intrarea în funcţiune a acceleratorului este prevăzută pentru anul 2018, la proiect urmând să lucreze peste 3.000 cercetători din peste 50 de ţări.
La fel ca Centrul European pentru Cercetare Nucleară (CERN) de la Geneva, cel mai mare accelerator de particule din lume, FAIR va studia probleme fundamentale precum naşterea şi evoluţia universului şi originea materiei.
Pentru aceasta, vor fi construite opt inele subterane de accelerare a particulelor (sincrotroane) cu o circumferinţă maximă de 1,1 km, în care se vor produce fascicule de ioni grei şi antiprotoni cu o precizie şi intensitate extreme.