Sebastian Burduja, ministrul Energiei, a menționat într-un interviu că există două scenarii posibile. Primul, mai puțin probabil, este prelungirea plafonării prețului la energia electrică. „Pentru că vedem astăzi o piaţă europeană nefuncţională, nu excludem deloc scenariul în care menţinem plafonarea şi după 31 martie 2025”, a declarat acesta.
Cel de-al doilea scenariu prevede un ajutor financiar pentru compensarea costurilor energiei. Burduja a subliniat, in interviul acordat Ziarului Unirea, că „una din cele mai posibile scenarii ar fi ca pragul până la care energia să fie subvenționată să fie de 2.000 de lei”, similar cu pragul utilizat pentru voucherele de alimente și pensiile neimpozitate.
Citește și: Ciobanii mută stâna în faţa Guvernului. Oierii protestează trei zile în Piaţa Victoriei
Ministrul a explicat că „avem pregătit un comitet interministerial compus din experţi, inclusiv din mediul academic, care vor pregăti soluţia legislativă nouă până la 31 decembrie 2024.” Acesta a adăugat că se iau în considerare „venituri sub un anumit prag, familii numeroase, persoane care utilizează aparate medicale” pentru a defini criteriile de eligibilitate pentru consumatorii vulnerabili.
Burduja a afirmat că se urmărește ca „furnizarea energiei electrice şi termice să devină obligaţie de serviciu public”, asigurând astfel protecția consumatorilor cu venituri reduse, care se confruntă cu costuri semnificative pentru energia necesară gospodăriei.