Prevederea adoptată stipulează că „sunt scutiți de la plata impozitului pe venit contribuabilii persoane fizice, pentru veniturile realizate din diferența dintre veniturile din investiții în monede virtuale achiziționate în scopul revânzării și veniturile realizate și încasate în monede virtuale, până la 31 iulie 2025 inclusiv”.
Legea a trecut în Parlament cu 158 voturi „pentru”, 40 „contra” și 16 abțineri, în timp ce doi parlamentari nu au votat. Urmează ca actul normativ să fie transmis președintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.
Potrivit deputatului neafiliat Ioan Sabin Șărmaș, autorul amendamentului, scopul principal al acestei măsuri este de a oferi investitorilor în criptomonede un cadru fiscal favorabil, care să încurajeze transparența și maparea corectă a pieței.
„Măsura este motivată de creșterea transparenței în ceea ce privește tranzacțiile cu criptomonede efectuate de contribuabilii din România și ar permite o mapare reală a acestei piețe din economia românească”, a explicat Șărmaș, potrivit Hotnews.
Mai mult, amendamentul oferă oportunitatea transferului sumelor obținute din criptomonede către instituțiile bancare din România.
„Prin această măsură temporară, investitorii vor avea posibilitatea de a-și transfera sumele câștigate cu titlu de investiții în instituțiile de credit din România, generând un flux de numerar suplimentar în economie”, a adăugat deputatul.
Totodată, măsura este văzută ca un pas înainte pentru consolidarea relației dintre instituțiile financiare și investitori.
„Prin acest cadru legal, instituțiile de credit vor avea încrederea de a permite transferul acestor sume în conturile curente, eliminând teama sau riscurile de fraudă care planează”, a punctat Șărmaș.
Deși câștigurile din criptomonede sunt scutite de impozitul pe venit, alte obligații fiscale rămân în vigoare. Dacă veniturile realizate de o persoană fizică din criptomonede depășesc pragurile de 6, 12 sau 24 de salarii minime, contribuabilii vor fi obligați să plătească contribuția la asigurările sociale de sănătate (CASS), aceasta fiind plafonată.
Citește și: Ce nu apare în anunţurile de angajare din România. Detaliul pe care patronii îl ascund