Asteroidul 2013 ET de 100 de metri s-a apropiat la o distanţă de 960.000 de kilometri de Terra, sâmbătă, 9 martie. Evenimentul a avut loc la doar câteva zile după ce asteroidul 2013 EC, de 10 metri, s-a apropiat la 370.000 de kilometri de noi, pe 4 martie.
Când asteroidul 2013 ET a trecut pe lângă Terra, s-a aflat la o distanţă mai mult decât dublă faţă de cea dintre Pământ şi Lună şi, prin urmare, nu a putut fi văzut de către astronomii amatori.
Proiectul Virtual Telescope din Italia, condus de astrofizicianul Gianluca Masi, a transmis live, pe internet, apropierea asteroidului, văzută prin telescop, începând de vineri, 8 martie, de la ora 21, ora României.
Nu a existat niciun pericol ca asteroidul 2013 ET să lovească Pământul, au spus cercetătorii.
Astronomii estimează că numărul rocilor spaţiale care trec pe lângă Terra este de peste 1 milion, însă doar 9.700 au fost descoperite până în prezent.
Obiectele nedetectate pot lovi Terra fără avertizare, precum cel care a căzut în Rusia, în luna februarie. Asteroidul de 17 metri a explodat în atmosfera Pământului, înainte ca astronomii să ştie că obiectul există.
Din fericire, experţii spun că nu vom călca pe urma dinozaurilor în curând. Cercetătorii au identificat şi cartografiat orbitele a 95% din cei 980 de asteroizi din apropierea Terrei, care au peste 1 kilometru şi care ar putea ameninţa planeta noastră. Niciunul dintre ei nu se va lovi de Pământ în viitorul apropiat. Asteroidul care ar fi cauzat extincţia dinozaurilor ar fi avut circa 10km lungime, spun experţii.