Un nou atentat zguduie lumea islamică. Bombele au explodat la moschee chiar în timpul rugăciunii VIDEO

Explozia a avut loc în Moscheea Guzargah din Herat în timpul ce oamenii se aflau la rugăciunea de vineri, punctul culminant al săptămânii religioase musulmane.
Filip Stan
02 sept. 2022, 13:28
Un nou atentat zguduie lumea islamică. Bombele au explodat la moschee chiar în timpul rugăciunii VIDEO

Un nou atentat sângeros în Afganistan. O explozie puternică a avut loc, vineri, într-o moschee din orașul Herat din vestul Afganistanului a declarat un oficial taliban. În urma exploziie s-au raportat mai mulți morți și răniți, printre ei aflându-se și un impotant lider religios Mawlawi Mujeeb Rahman Ansari.

Putin a dus personal propaganda în şcoli. Liderul de la Kremlin a ţinut o „lecţie deschisă” unei clase de elevi, unii îmbrăcaţi în uniforme militare GALERIE FOTO

Explozia a avut loc în Moscheea Guzargah din Herat în timpul ce oamenii se aflau la rugăciunea de vineri, punctul culminant al săptămânii religioase musulmane, când lăcașurile de cult sunt deosebit de aglomerate.

Atacurile anterioare la moschei au fost revendicate de grupul extremist Statul Islamic, care a desfășurat o serie de atacuri împotriva minorităților religioase și etnice din Afganistan, precum și împotriva țintelor talibane.

Moscheea Herat atrage adepți ai islamului sunit, curentul dominant din Afganistan, urmat și de talibani.

Rusia acuză România că trimite arme în Ucraina. Atacuri fără precedent: „Autoritățile române resimt un disconfort moral. Nu fac decât să prelungească războiul”

Retragerea haotică de acum un an a SUA din Afganistan a afectat credibilitatea administraţiei preşedintelui democrat Joe Biden, care încearcă să-şi menţină influenţa pe scena internaţională într-un moment în care se acumulează mai multe fronturi deschise: lupta împotriva terorismului, rivalitatea cu China şi războiul din Ucraina, se arată într-o analiză a agenției spaniole de știri EFE, citată de Agerpres. într-o analiză.

Biden a promis că Kabulul nu va fi un nou Saigon, însă retragerea grăbită din Afganistan, încheiată la 31 august 2021, pe fondul înaintării talibanilor, deloc anticipată şi foarte rapidă, a semănat destul de mult cu sfârşitul războiului din Vietnam.

Miliarde de dolari și mii de vieți irosite
Imaginile evacuării în grabă a personalului diplomatic şi a afganilor care au colaborat cu SUA au făcut ocolul lumii, la fel şi atentatul de pe aeroportul din Kabul care a ucis 13 militari americani şi peste 170 de civili.

După două decenii de invazie în ţara central-asiatică, miliarde de dolari investiţi şi peste 2.400 de militari americani ucişi, Afganistanul s-a întors de unde a plecat: talibanii au revenit la conducerea ţării.

”Haosul care s-a produs reflectă o lipsă totală de planificare. Statele Unite credeau că talibanii nu au forţă să revină la putere şi s-au înşelat”, a declarat pentru EFE Robert Crews, profesor la Universitatea Stanford şi expert în istoria Afganistanului.

În opinia lui Crews, principala greşeală a fost să se creadă că armata afgană era pregătită să lupte împotriva talibanilor în absenţa forţelor americane pe teren. Însă Crews nu consideră că vina revine exclusiv administraţiei Biden, ci crede că Acordurile de la Doha, semnate în 2020 de administraţia de la acea vreme, a preşedintelui republican Donald Trump, cu talibanii, pentru a pune bazele retragerii americane din Afganistan, au fost cele care ”au pavat drumul” întoarcerii radicalilor.

Dezastrul din Afganistan a avut un impact serios asupra popularităţii lui Biden, a cărui cotă a căzut în picaj şi a început să-şi revină cât de cât abia în ultimele câteva săptămâni, scrie EFE.

Însă Casa Albă nu şi-a făcut autocritica şi însuşi Biden a susţinut săptămâna trecută, într-un comunicat, că, datorită ieşirii din Afganistan, SUA pot lupta împotriva terorismului ”fără a pune în pericol mii de militari în teatrul de operaţiuni”.

 

Criza alimentară afectează milioane de oameni
Tocmai terorismul este în prezent principalul flagel care împiedică SUA să-şi respecte promisiunea de a ajuta poporul afgan, unde aproape 23 de milioane de oameni suferă din cauza unei grave crize alimentare, potrivit datelor ONU. Iar aceasta pentru că prezenţa la Kabul a liderului reţelei teroriste Al Qaida, Ayman al Zawahiri, asasinat în iulie de SUA, a dinamitat negocierile incipiente dintre Washington şi talibani pentru deblocarea fondurilor afgane.

În total, SUA au îngheţat circa 9 miliarde de dolari, bani pe care guvernul afgan i-a trimis în străinătate înainte de căderea Kabulului şi din care Casa Albă intenţionează să aloce 3,5 miliarde sub formă de ajutoare umanitare, iar restul să-i direcţioneze către familiile victimelor atentatelor din 11 septembrie 2001 din SUA.

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat pentru EFE că regimul taliban ”a încălcat grav” acordurile de la Doha, ”oferindu-i adăpost” liderului Al Qaida, iar cu aceasta şi-a anulat orice posibilitate de recunoaştere internaţională sau de ridicare a sancţiunilor.

Aceeaşi sursă a mai declarat că SUA explorează în prezent ideea unui mecanism alternativ pentru deblocarea fondurilor şi de care ”să beneficieze poporul afgan, nu talibanii”.

DailyBusiness
Guvernul a salvat firmele mari de la taxe suplimentare. Cum au beneficiat aceste companii de „iertarea” statului
Spynews
Fulgi de ovăz și mere! Rețeta pe care o mănânci zilnic și slăbești
Bzi.ro
Daniela Crudu, de nerecunoscut! Cum a ajuns să arate acum: „E bolnavă?”
Fanatik.ro
Megaproiectul feroviar, în valoare de peste 8 miliarde de dolari, care va lega 2 țări. Calea ferată se întinde pe aproape 400 de kilometri
Capital.ro
Bucurie imensă pentru Călin Georgescu. Drum liber către Cotroceni. Au venit datele în seara aceasta
Playtech.ro
Câte limbi se vorbesc în România? Sunt de ordinul zecilor. Idiş, chineza şi croata, printre graiurile surprinzătoare
DailyBusiness
Se scumpesc biletele de tren! Cu cât se vor majora tarifele în funcţie de tipul trenului
Adevarul
Vaticanul și OZN-urile: Este ascuns un secret despre extratereștri în misterioasele arhive ale Papei? „Cine suntem noi să închidem ușile?”
wowbiz.ro
Cum arăta apartamentul în care Ioana Tufaru s-a mutat cu chirie! "Plătim 1200 lei pe lună. Sperăm că ne vom descurca" | Exclusiv
Spynews
Primele declarații ale familiei lui Andrei Perneș, după înmormântare! Clipe sfâșietoare pentru sora lui: ”Încă aștept să te mai văd” | FOTO
Spynews
Prognoza meteo în perioada 24 februarie – 28 februarie. Valul de ger aduce temperaturi extreme. Când se încălzește vremea
Evz.ro
⁠Cristian Boureanu, în boxeri, în zăpadă. Imaginile anului
Ego.ro
Cum arăta Laura Vicol, acum 10 ani. Imaginile au rămas pe internet, deși ea e acum ”alt om”
Prosport.ro
FOTO. Serena Williams, în costum de baie. Neverosimil: cât a putut slăbi!
kanald.ro
Sabrina, fosta soție a lui Andrei Perneș, de nerecunoscut la înmormântare! În ce ipostază neașteptată a fost surprinsă
Cancan.ro
Cum arată mormântul lui Andrei Perneș la o zi de la înmormântare. Dovezile clare că este iubit la nebunie
Playsport.ro
INCREDIBIL! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Verdictul care îl îngroapă pe Călin Georgescu. Anunțul făcut chiar azi, 23 februarie: „Blocare imediată”
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. „Eşti chiar tu în ambele poze?”. Transformarea uluitoare a vedetei
stirilekanald.ro
Nicușor Dan, mesaj pentru Donald Trump și JD Vance. Ce le-ar spune dacă ar fi președintele României: „Trebuie să ne întărim statul”
Creștin-democrații câștigă alegerile legislative din Germania: Friedrich Merz va fi viitorul cancelar
MediaFlux
El va fi VIITORUL PREȘEDINTE al României? CUTREMUR la nivel național
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cine este agentul KGB Krasnov? O ipoteză uluitoare!