În raportul de etapă publicat miercuri, Comisia Europeanămenţionează progresele realizate de această ţară în lupta împotriva corupţiei şi a crimei organizate, cât şi în respectarea statului de drept. Dacă şefii de stat şi de guvern din blocul comunitar vor accepta să-i acorde acest statut, guvernul de la Tirana va putea să înceapă îndelungatele negocieri de aderare.
Albania încearcă din anul 2009 să devină ţară candidată la UE, dar mai multe state şi-au manifestat în ultimii ani rezervele faţă de perspectiva primirii ei în UE, în condiţiile în care este una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Astfel, parlamentul olandez a adoptat anul trecut în luna decembrie o rezoluţie ostilă care împiedică votul unanim necesar la nivelul Uniunii în cazul deciziilor privind extinderea, informează Agerpres.
După ce blocul comunitar s-a extins în zece ani de la 15 la 28 de membri, procesul de lărgire a înregistrat o încetinire. Negocierile de aderare cu Serbia au început în luna ianuarie, dar perspectivele sunt şi mai incerte pentru alte ţări aspirante precum Muntenegru, Macedonia, Bosnia-Herţegovina ori Kosovo.
La Consiliul European de luna aceasta ar urma să se semneze acordurile de asociere cu Republica Moldova şi Georgia şi să se finalizeze semnarea acordului de asociere cu Ucraina, după ce componenta politică a fost semnată în luna martie.