Un nou caz de variola maimuţei confirmat în România

Se înmulţesc cazurile de variola maimuţei în România. Ministerul Sănătăţii a anunţat până acum 19 cazuri de îmbolnăvire în ţara noastră.
Alina Andrei
19 iul. 2022, 10:41
Un nou caz de variola maimuţei confirmat în România
Variola maimuţei este noul COVID-19. Virusul se extinde în Europa

Un nou caz de variola maimuței a fost confirmat în România. „Este vorba despre un bărbat cu vârsta de 22 de ani din București. Starea lui de sănătate este bună și se află în izolare în spital”, a anunţat Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, în România au fost diagnosticați cu variola maimuței 19 pacienți.

Citeşte şi: Două noi cazuri de variola maimuței au fost confirmate în România

 

Care sunt simptomele şi cum poate fi redusă transmiterea virusului care provoacă variola maimuţei

O erupție cutanată de variola maimuței poate părea inițial similară cu coșurile, veziculele sau umflăturile și poate fi însoțită de febră și frisoane.

Virusul variolei maimuței aparține familiei ortopoxvirusului. Există două tipuri de virus variolei maimuței, cel din Africa de Vest și cel bazinul Congo (Africa Centrală). Deși tipul vest-african al virusului variolei maimuței duce uneori la boli grave la unele persoane, boala este de obicei auto-limitată.

În medie, 1% dintre cei infectați cu tipul vest-african și până la 10% dintre cei infectați cu virusul din bazinul Congo au decedat.

Care sunt simptomele şi cum se poate transmite virusul

Simptomele sunt adesea ușoare, deși leziunile pot fi pruriginoase sau dureroase. Acestea includ erupții cutanate veziculoase sau leziuni pe orice parte a corpului – inclusiv în contextul actual particular – în jurul organelor genitale și anusului, febră, durere în gât, ganglioni limfatici umflați și leziuni la nivelul gurii și ochilor.

Transmiterea între oameni poate apărea prin picături respiratorii mari. Deoarece picăturile nu pot ajunge departe, este necesar un contact prelungit față în față.

Cum poate fi redusă transmiterea virusului

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii subliniază importanța igienei mâinilor folosind apă și săpun sau dezinfectant pe bază de alcool. De asemenea, este important ca o persoană cu suspiciune de variola maimuței să fie izolată și ca cei care o îngrijesc să utilizeze măsuri de protecție personală adecvate.

În timp ce un vaccin a fost aprobat pentru prevenirea variola maimuței, iar vaccinul tradițional împotriva variolei oferă protecție, trebuie menționat că aceste vaccinuri nu sunt disponibile pe scară largă. Populațiile din întreaga lume cu vârsta sub 40 sau 50 de ani nu mai beneficiază de protecția oferită de programele anterioare de vaccinare împotriva variolei.

În cele mai multe cazuri boala este ușoară și majoritatea oamenilor se recuperează în termen de câteva săptămâni, fără tratament.

 

Alexandru Rafila, dezvăluiri despre pacienții din România infectați cu variola maimuței: „Ăsta este adevărul”

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat că mulţi dintre pacienţi sunt oameni care au contacte intime întâmplătoare, „la risc” şi care suferă sau au suferit şi de boli cu transmitere sexuală.

„Unii dintre ei aveau boli cu transmitere sexuală, alte boli, HIV, sau aveau în antencedente, sifilis, gonoree, alte boli cu transmitere sexuală. Asta îmi arată de fapt că aceşti oameni au un comportament la risc, adică au partener – să spunem pe româneşte – au parteneri sexuali cu care de fapt, pe care nu-i cunosc sau sunt întâmplători şi aşa mai departe. Lucrul ăsta creşte riscul de infectare, că până la urmă ce s-a demonstrat până în momentul de faţă? În marea majoritate a cazurilor a fost o boală cu transmitere sexuală. Ăsta este adevărul”, a afirmat Alexandru Rafila la Prima TV.

Citeşte şi: Alexandru Rafila: „Variola maimuţei nu este o preocupare pentru sănătatea publică. Există posibilitatea ca din toamnă să crească iar numărul cazurilor de Covid”

„Nu este o chestiune legată de sex, ci mai mult e o chestiune legată de comportament. Comportamentul la risc – e sezonul cald, sunt multe festivaluri, tot felul de petreceri în diverse locuri – şi lucru ăsta predispune la un comportament la risc. Singura soluţie ca să opreşti lucrul ăsta este să eviţi comportamentul la risc. Eu chiar am fost persiflat, unii se dădeau de ceasul morţii, cum poate să spună profesorul Rafila să discute despre abstinenţă sau utilizarea prezervativului? Eu mă refeream la abstinenţă şi utilizarea prezervativului în cazul unui comportament la risc”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!