Un nou conflict a izbucnit în coaliţia de guvernare. Cîțu ar vrea verificarea modului în care anumite informații au fost făcute publice de Ministerul Sănătății. „Este vorba de informații legate de pandemia Covid-19, despre testare, despre vaccinarea împotriva coronavirusului, dar și despre mecanismul de feedback al pacientului.
Mai exact, premierul Florin Cîțu cere documente ministrului Sănătății care să arate că a respectat legea în vigoare în privința publicării acestor date”, a transmis un corespondent pentru postul de televiziune citat. De altfel, şeful Executivului, a declarat că, în urma unei discuţii avute luni cu şeful Corpului de control al Guvernului, instituţia se va autosesiza cu privire la respectarea legislaţiei privind publicarea datelor legate de numărul de teste COVID efectuate pe fiecare judeţ.
În urma declaraţiei făcute de Cîţu, Vlad Voiculescu a venit cu o replică şi spune că datele privind numărul de teste Covid realizate în fiecare județ trebuie să fie publice, precizând că eventualele inadvertențe se corectează pe parcurs și subliniind că ascudenerea de dtae este un lucru profund nociv pentru democrația unei țări.
”Există date publice. Toate datele care ţin de cheltuirea banului public ar trebui să fie transparente, făcute publice. Dacă există un motiv ca anumite date să nu fie făcute publice atunci acea autoritate care consideră acest lucru poate să se exprime public. Nu există date secrete. Tot ceea ce înseamnă munca administraţiei publice, respectiv ban public cheltuit ar trebui să fie date publice, transparente.
Nu a trimis premierul corpul de control. Există o solicitare a unor autorităţi probabil sau unor instituţii care trebuie verificate. Ce vreau să vă spun este că datele trebuie să fie publice. Ideea că numărul de teste într-un judeţ al României ar fi un secret de stat sau ceva de genul acesta este complet anapoda şi asta nu cred că este un secret pentru fiecare dintre dumneavoastră. (…) Datele sunt publice.
S-ar putea să nu fie perfecte, dar asta este toată ideea din spatele transparenţei. S-ar putea ca anumite date să fie corectate şi pentru asta să fie nevoie de un efort inclusiv al publicului ca să observe anumite inadvertenţe, dar dacă ascundem date, ascunderea de date sau pretinderea că anumite date ar fi secrete este un lucru profund nociv pentru democraţia unei ţări, profund nociv pentru orice instituţie a ţării acesteia”, a declarat Vlad Voiculescu.