Un nou cutremur a zguduit județul Gorj. Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului a anunțat că în această dimineaţă, a avut loc un nou cutremur în județul Gorj.
Citește și Cutremur cu magnitudine peste 4 în urmă cu puţin timp. Se aşteaptă replici în această noapte
Seismul cu magnitudinea de 2,7 grade pe Richter s-a produs la ora 04.26, la adâncimea de 15 kilometri.
Potrivit Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului, cutremurul s-a produs în apropierea oraşelor Târgu Jiu (20 km), Drobeta-Turnu Severin (65 km), Hunedoara (68 km), Deva (83 km), Reșița (93 km).
Este al 11-lea cutremur ce s-a produs în zona Olteniei, județul Gorj, de la începutul lunii mai.
Cele mai puternice seisme din această regiune au avut loc la începutul acestui an, pe 13 februarie 2023 – seism de 5,2 și 14 februarie 2023 – seism de 5,7. Două cutremure de suprafață cu magnitudini locale de peste 5 grade pe scara Richter, însoțite de numeroase replici, s-au produs luni și marți în Oltenia, producând pagube locale, în special în județul Gorj. De atunci, peste 2.100 de cutremure s-au produs după activarea acestei zone noi de seismicitate, potrivit INFP. Cel din 14 februarie, de magnitudine 5,7 a fost cel mai puternic cutremur din ultimele două secole din această zonă din sud-vestul României, au anunțat seismologii.
Gheorghe Mărmureanu a analizat cutremurul din Gorj. Un cutremur de magnitudine 5,2 pe scara Richter a lovit, luni după-amiază, în sudul României, și a fost urmat de o replică, de o intensitate de 3 grade pe scara Richter. Seismul, înregistrat în Gorj, a putut fi resimțit și în Târgu Jiu, Craiova, Timișoara și Sibiu.
Seismologul Gheorghe Mărmureanu susține că „zona Târgu Jiu este cunoscută drept o zonă seismică”, în sensul că se produc des cutremure, însă intensitatea acestora nu depășește pragul de 4-5 grade pe scara Richter. Specialistul a vorbit chiar din propria experiență
„Am fost într-un sat de lângă Târgu Cărbunești și au avut loc vreo 20 de cutremure pe parcursul a două luni. Unele case au fost avariate, iar unii locuitori s-au speriat și au ales să părăsească localitatea”, a povestit Mărmureanu, pentru Libertatea.
De asemenea, el susține că nu există vreo legătură între zona seismică Gorj și Vrancea. „Și înainte de 4 martie 1977 a avut loc un cutremur în Gorj. Dar nu a fost cel care să provoace Vrancea.”
România nu poate fi afectată de cutremurele din Turcia
Românii s-au arătat extrem de îngrijorați de cutremur, pe fondul tragediei din Turcia, de săptămâna trecută. În acest context, Gheorghe Mărmureanu a dat asigurări cum că țara noastră nu poate fi afectată de mișcările tectonice de acolo.
„Nu există motive de îngrijorare. Sigur că seismele din Turcia ne-au produs stări de stres, dar nu e cazul. Nu poate fi nicio legătură între activitatea seismică de la noi și ce se întâmplă în Turcia. Niciodată Turcia nu a generat cutremure catastrofale în România și am urmărit cel puțin 200 de ani din istoria aceasta a cutremurelor”, a spus Mărmureanu.
Singura zonă seismică din România care poate produce îngrijorări rămâne Vrancea. Fiind epicentrul României, acolo este o zonă activă constant, în care uneori se produc și cutremure în paralel. Activitatea seismică este documentată încă din Evul Mediu, din vremea lui Ștefan cel Mare, potrivit seismologului.