Un nou cutremur în zona Vrancea. Activitate seismică importantă la început de 2024

Un al doilea cutremur pe 2024 a avut loc în România, anunţă Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCFDP).
Filip Stan
04 ian. 2024, 09:13
Un nou cutremur în zona Vrancea. Activitate seismică importantă la început de 2024

Un cutremur slab, cu magnitudinea 3, s-a produs, joi, în zona seismică Vrancea, informează Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Pămânul s-a zguduit din nou. Cutremur cu magnitudine 5.6

Seismul a avut loc la ora 05:40, la o adâncimea de 77.3 km. Cutremurul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 44km V de Focsani, 66km E de Sfantu-Gheorghe, 68km N de Buzau, 79km E de Brasov, 94km S de Bacau, 97km SV de Barlad.

Anul 2024 a început cu numeroase cutremure peste tot în lume

Pe data de 3 ianuarie 2024, s-a înregistrat un alt eveniment seismic. Seismul a avut loc în zona nord-vestică a provinciei La Rioja din Argentina, în imediata apropiere a frontierei cu Chile.

Seismul a avut o magnitudine de 5,6 grade pe scara Richter și s-a produs la o adâncime de 127 de kilometri, conform datelor furnizate de Centrul Seismologic Euro-Mediteranean, la ora locală 08:04.

Argentina se află în zona de interacțiune a Plăcilor Tectonice Sudamericane și Nazca. Evenimentele seismice în această regiune sunt rezultatul mișcărilor acestor plăci, care pot interacționa în moduri variate. În contextul specific al Argentinei, un proces esențial care generează cutremurele este subducția, unde Placa Nazca se deplasează sub Placa Sudamericană.

Pe data de 3 ianuarie 2024, în Japonia a avut loc un alt seism, având o magnitudine de 5,4 grade pe scara Richter. Evenimentul s-a produs în regiunea Honshu, la o adâncime de 10 kilometri, la ora 03:54, ora României.

Cutremur în Japonia, Bilanţul seismnului a crescut la 73 de morţi, în timp ce căutările pentru supravieţuitori intră în a patra zi

Bilanţul victimelor cutremurului puternic din Japonia care a lovit coasta de vest a Japoniei n ziua de Anul Nou a crescut joi la 73 de morţi, în timp ce căutările pentru supravieţuitori sub clădirile prăbuşite continuau, iar zeci de mii de persoane evacuate aşteptau ajutoare, informează Reuters.

Toate decesele provocate de cutremurul cu magnitudinea 7,6 au fost raportate în prefectura Ishikawa, unde se află peninsula Noto, cea mai grav afectată. Peste 33.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele, iar aproximativ 100.000 de case nu au alimentare cu apă, potrivit guvernului local.

Mii de salvatori au alergat contra cronometru pentru a elibera multe alte persoane încă prinse sub dărâmături, pe fondul temperaturilor scăzute şi al ploilor abundente, dar drumurile nepracticabile şi locaţia îndepărtată a celor mai afectate zone au îngreunat eforturile lor.

Carmen Harra, predicții cumplite pentru România în 2024: „Va fi un cutremur mare, se va zgudui totul”
Amploarea totală a pagubelor şi a victimelor rămâne neclară la trei zile de la cutremur, care este deja cel mai grav din Japonia, cel puţin din 2016. Aproape 600 de cutremure continuă să lovească peninsula, ceea ce ridică temeri legate de alunecări de teren şi de deteriorarea în continuare a infrastructurii.

Guvernul japonez a deschis o rută maritimă pentru a livra ajutoare, iar unele camioane mai mari au putut ajunge acum în unele dintre zonele cele mai îndepărtate, a declarat premierul Fumio Kishida într-o conferinţă de presă miercuri, după o reuniune naţională de răspuns la dezastre.