Un cutremur de 6,1 s-a produs joi seara în Antakya, în Turcia, lovită de un cutremur puternic în urmă cu 11 zile. Ulterior seismul a fost revizuit la 5,2 grade pe scara Richter.
Cutremurul a fost resimțit în Siria, Liban și nordul Israelului. Un dublu cutremur devastator a lovit Turcia la începutul acestei luni. Numărul persoanelor ucise de cel mai mortal cutremur din istoria modernă a Turciei a crescut la 36.187, au anunțat autoritățile.
Locul din casă în care trebuie să te adăpostești în cazul unui cutremur puternic
Bilanţul provizoriu al cutremurului cu magnitudinea 7,8 care a lovit pe 6 februarie Turcia şi Siria a depăşit 41.000 de morţi, au anunţat vineri surse oficiale şi medicale, scrie AFP.
În timp ce scad tot mai mult şansele de a găsi oameni în viaţă sub dărâmături, totalul se ridică în prezent la 41.732 de persoane care şi-au pierdut viaţa: 38.044 în Turcia şi 3.688 în Siria.
Salvatorii turci au scos joi din dărâmături o adolescentă de 17 ani şi o femeie în vârstă de vreo douăzeci de ani, la aproape 11 zile după seismul care a devastat zona de graniţă dintre cele două ţări.
Dar Turcia a suspendat operaţiunile de salvare în unele zone, iar guvernul Siriei, ţară sfâşiată de război de aproape 12 ani, a făcut acelaşi lucru în zonele pe care le controlează.
În Turcia, bilanţul cutremurului îl face cel mai mortal dezastru natural din istoria post-otomană a ţării.
În România, cuutremurul din Gorj a avut 315 replici
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului anunţă, joi, că au fost înregistrate 315 replici ale cutremurului cu magnitudinea 5,7 din judeţul Gorj.
”În urma evenimentelor seismice din ultima perioadă, din zona seismică Gorj, Oltenia, INCDFP a trimis specialisti în zonă pentru montarea a 3 staţii seismice şi 5 staţii GPS, pentru analize în vederea cercetărilor privind procesul de desfăşurare a cutremurelor şi efectele produse de acestora”, a transmis, joi, INFP.
Sursa citată a precizat că noile staţii seismice pot înregistra cutremure de magnitudine de valoare mică şi pe baza înregistrărilor se pot estima pagubele din zonă, iar staţiile GPS vor înregistra deformările crustale.
”Echipamentele s-au montat în localităţile Leleşti, Runcu, Peştisani şi Bâltişoara. Aceste staţii seimice vin în completarea celor 5 staţii deja existene în această zonă, la Gura Zlata, Lotru, Petroşani, Târgu Jiu, Herculane şi Strehaia”, au mai precizat specialiştii.