Noul seism s-a resimțit în estul Turciei și a avut o intensitate de 5 grade pe scara Richter, la o adâncime de 10 kilometri.
Acest cutremur a fost mai slab ca intensitate comparativ cu cele două de ieri, însă în momentul de față orice cutremur nou poate să agraveze situația.
Cel puțin 4.890 de persoane și-au pierdut viața în urma cutremurelor care au avut loc luni dimineață în Turcia și Siria. În Turcia au murit 2.921 de persoane și 15.834 au fost rănite, potrivit lui Yunus Sezer, şeful serviciilor pentru dezastre din Turcia. În Siria, 1.451 de morţi şi 3.531 de răniţi au fost raportate de oficiali.
Cel puţin 5.606 clădiri s-au prăbuşit în Turcia în timpul şi după cutremur, potrivit Agenţiei de gestionare a dezastrelor şi a situaţiilor de urgenţă din Turcia. Există rapoarte despre distrugeri similare în nordul Siriei.
Autoritățile române s-au mobilizat după cutremurele violente din Turcia și Siria. Oficialii de la București au trimis echipe de salvare pentru a oferi sprijin umanitar. Raed Arafat a oferit primele informații, în urma evenimentului nefericit.
„Misiune sprijin Republica Turcia – ZIUA 1
Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia.
Aceasta este prima zonă pe care autoritățile turce, respectiv Autoritatea pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență – AFAD, cu responsabilități clare în gestionarea situației generate de cutremure au ales-o pentru echipa din România.
Salvatorii români au început să construiască baza de operații, concomitent, pregătindu-se primul schimb pentru începerea misiunii de sprijin.
Totodată, în această dimineață, înainte de a începe deplasarea către locația bazei de operații stabilite de AFAD, o echipă formată dintr-un ofițer și 2 subofițeri cu 2 câini de căutare-salvare au executat o misiune de recunoaștere în teren, împreună cu o echipă din Turcia, la o zonă rezidențială afectată de cutremur.
Reamintim faptul că salvatorii români se află în permanentă legătură cu autoritățile turce, reprezentanții AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acțiune și intervenție a echipelor venite în sprijin”, au transmis autoritățile de la București.