Un nou deces după vaccinarea cu AstraZeneca. O femeie de 54 de ani a murit în Quebec după ce a primit vaccinul anti-Covid al AstraZeneca, primul caz raportat în Canada, a anunțat marți premierul din Quebec, François Legault. „Sunt trist să aflu că o femeie sănătoasă de 54 de ani (…) a murit pentru că a fost vaccinată. Este greu de suportat“, a spus el la o conferință de presă.
Femeia, a cărei identitate nu a fost dezvăluită, „a murit de tromboză cerebrală în urma vaccinării cu AstraZeneca“, a spus dr. Horacio Arruda, directorul sănătății publice din Quebec, scrie Reuters.
Ea a primit tratament medical, care, din păcate, „nu a funcționat“, a spus el. „Știam că există complicații grave, una din 100.000 (de doze administrate – n.r.), dar trebuie să ne amintim că, până în prezent, am avut peste 400.000 de persoane care au fost vaccinate cu AstraZeneca”, a declarat ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé.
Incidenţa apariţiei cheagurilor de sânge după administrarea vaccinului AstraZeneca aproape s-a dublat într-o săptămână. Anunţ îngrijorător al autorităţilor din Marea Britanie
Un nou deces după vaccinarea cu AstraZeneca. Canada a raportat cel puțin cinci cazuri de cheaguri de sânge în urma vaccinării cu AstraZeneca, dar oficialii din domeniul sănătății publice mențin afirmatia ca beneficiile depășesc riscurile potențiale.Moartea pacientului din cauza trombozei nu va schimba strategia de vaccinare a provinciei. Directorul de sănătate publică din Quebec, Horacio Arruda, a declarat reporterilor că moartea pacientului din cauza trombozei nu va schimba strategia de vaccinare a provinciei.
Complicația rară, pe care autoritățile de reglementare o numesc Trombocitopenie imunitară protrombotică indusă de vaccin, implică cheaguri de sânge însoțite de un număr scăzut de trombocite, celule din sânge care ajută la coagulare.
UE şi AstraZeneca urmează să fie audiate la 26 mai, într-un tribunal de primă instanţă
Uniunea Europeană (UE) şi laboratorul farmaceutic suedezo-britanic AstraZeneca urmează să se judece la un tribunal din Bruxelles, care urmează să stabilească dacă laboratorul a încălcat prevederile contractelor pe care le-a semnat cu Uniunea prin întârzierea livrării Celor 27 a vaccinului împotriva covid-19, relatează AFP.
”Comisia şi statele membre consideră că AstraZeneca a încălcat numeroase obligaţii din contract cu privire la precomenzi, iar acest lucru a afectat atât producţia, cât şi livrarea vaccinului. Ne vom explica la tribunal”, a anunţat unul dintre avocaţii Coisiei Europene (CE), Rafaël Jafferali, la finalul unei audieri de procedură.
”Noi deplângem această decizie a Comisiei (Europene ) de a lansa o acţiune în justiţie şi sperăm să soluţionăm acest diferend cât mai rapid posibil”, a anunţat în faţa preei un avocat al AstraZeneca, Hakim Boularbah.
Laboratorul suedezo-britanic a livrat statelor membre UE doar 30 de milioane din cele 120 de milioane de doze contractate în primul trimestru.
În al doilea trimestru, AstraZeneca vrea să furnizeze doar 70 de milioane din cele 180 de milioane de doze contractate de Uniune.
Procedura în justiţie, lansată în numele CE şi a Celor 27, a fost denunţată drept ”lipsită de fundament” de către laboratorul farmaceutic.
Este vorba despre o procedură de urgenţă la un judecător de la un tribunal de primă instanţă francofon de la Bruxelles, în contextul în care CE a încheiat contractul în dreptul belgian.
Bruxellesul cere un angajament ferm al AstraZeneca în vederea unei creşteri a livrării vaccinurilor AstraZeneca-Oxford până la sfârşitul lui iunie şi ca laboratorul să-şi respecte ”obligaţia de a recurge la toate instalaţiile de producţie” menţionate în contract – atît de pe teritoriul UE, cât şi de pe teritoriul Regatului Unit.
AstraZeneca contestă aceste argumente. Părţile urmează să fie audiate la 26 mai, iar onouă audiere ar putea fi amânată, a anunţat un magistrat belgian.