În acest context, preşedintele republicii Moldova, Maia Sandu, acuză Rusia că se folosește de criza energetică pentru a destabiliza situația în regiune. În replică, Kremlinul acuză Republica Moldova că se foloseşte de pretextul crizei gazelor ca să se apropie de România şi, astfel, să ajungă în NATO, scrie Digi24
Moldova este de câteva săptămâni în stare de urgenţă din cauza crizei energetice, iar autorităţile de la Chişinău se pregătesc cu ajutoare umanitare pentru locuitorii care ar avea de suferit după această decizie.
„De facto, ei sunt români și, în consecință, complet occidentali. Nici măcar pro-occidentali. Nu este vorba despre ca Moldova să-și păstreze suveranitatea și să aleagă un model sau o aspirație, nu știu, centrată pe NATO. Nu, deloc!
Actualele autorități moldovenești nici măcar nu consideră Moldova un stat suveran. Ele vor doar să o integreze în România, iar prin România, în NATO. Parcă încearcă doar să o atașeze. Prin urmare, toate acțiunile întreprinse vizează eliminarea completă a culturii, limbii, identității și industriilor Moldovei, în special a sectorului de apărare.
Am discutat anterior cum regimul Sandu intenționează să utilizeze criza energetică din țară pentru o soluție forțată a problemei transnistrene. Aceștia pun fără echivoc responsabilitatea pentru oprirea aprovizionării cu gaz pe umerii Rusiei.
În cele din urmă, escaladarea situației ar putea duce la consecințe grave, cum ar fi apariția unei instabilități în creștere în Europa”, a declarat Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei.