Procurorii au decis recent să deschidă un dosar penal pe numele lui Adrian Corduneanu, care este cercetat pentru că ar fi condus protestele deţinuţilor de la Iaşi.
Penitenciarul Iaşi a fost prima unitate din Iaşi unde deţinuţii au început să protesteze în masă, nemulţumiţi de condiţiile din închisoare. Ulterior, deţinuţi de la majoritatea penitenciarelor din ţară s-au revoltat şi au demarat acţiuni similare.
La nivel naţional, mai mulţi deţinuţi despre care s-a considerat că ar fi fost implicaţi în proteste au fost mutaţi la alte unităţi de deţinere. De la Iaşi, de pildă, au fost mutaţi, printre alţii, Adrian Corduneanu şi Ion Clămparu, cei mai cunoscuţi interlopi închişi la Iaşi la acel moment, scrie Ziarul de Iaşi.
Sursele juridice au precizat că nu ar exista cazuri în care deţinuţii să fi fost răniţi grav în timpul intervenţiei jandarmilor şi poliţiştilor, cel mai probabil urmând a se constata că forţele de ordine au respectat procedurile. De menţionat că la Iaşi, în timpul revoltei din închisoare, au fost detaşaţi şi angajaţi ai Grupării Mobile de Jandarmi din Bacău.
Şapte plângeri împotriva deţinuţilor
Cel de-al doilea dosar se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iaşi şi vizează posibilele infracţiuni comise de către deţinuţii implicaţi în Penitenciar. Şapte plângeri au fost depuse la Parchet de către reprezentanţii Penitenciarului de Maximă Siguranţă din Iaşi, fiind sesizate infracţiuni de distrugere, ultraj sau ameninţare. Într-un răspuns oferit „Ziarului de Iaşi“, reprezentanţii Parchetului spun că dosarul se află într-o fază nepublică şi nu pot oferi informaţii referitoare la această cauză. Reprezentanţii Penitenciarului Iaşi ne-au precizat, într-un răspuns oficial, că au depus plângeri penale împotriva „persoanelor care au participat activ“ la proteste.
„Având în vedere ansamblul tuturor evenimentelor din perioada respectivă, conducerea Penitenciarului Iaşi a înaintat o plângere penală împotriva a şapte persoane aflate în custodia unităţii noastre, care au participat activ la manifestări, urmând ca organele de cercetare abilitate să facă în continuare verificări sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de distrugere, ultraj şi ameninţare“, a precizat Mari
Interlopul Adrian Cordureanu este păzit după gratii mai ceva ca un criminal în serie. Ramona Cordureanu, soția infractorului, a declarat că bărbatul nu este lăsat nicio clipă singur, iar când este scos din celulă, mai multe forțe de ordine înarmate se mobilizează.
În iulie 2010, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au trimis luni în judecată 27 de membri ai clanului Cordunenilor, pentru săvârșirea unor infracțiuni grave – trafic de persoane, trafic de minori, lipsire de libertate în mod nelegal, infracțiuni bancare, înșelăciuni imobiliare, infracțiuni cu violență (șantaj), infracțiuni informatice.
Constantin Bogdan, Adrian Corduneanu, Bogdan Tofan, Petronela Tiugă, Vasile Călin, Gheorghe Rusu, Marian Simion, Cătălin Iulian Bogdan, Viorel Potorac, Mihai Silviu Corduneanu fost Spițelnicu, Silviu Gîtlan, Marian Vasiliu, Gabriel Maleș, Dănuț Ilincaru, Ciprian Tănasă—Panagachi, Daniel Tîrșu, Adrian Prundaru, Carmen Mihalcea fostă Cheptine, Elena Călin, Ioan Ciubotariu, Ciprian Toma, Mihail Rîznic, Constantin Darie, Gheorghe Crîșmariu, Vasile Ursariu, Juncu Alice și Florin Andrei Valeriu vor fi judecați de magistrații Tribunalului Maramureș.
Constituită inițial pe criteriul apartenenței familiale, structura a devenit treptat o rețea de tip mafiot, în care elementele de comandă aparțineau membrilor familiei Corduneanu, iar palierul de execuție era asigurat de către ceilalți membri ai grupului, susțin procurorii DIICOT. Din anul 2005 și până la descinderile din ianuarie 2010, gruparea infracțională a comis de infracțiuni grave în care a angrenat aproximativ 150 de persoane, marea majoritate tineri, atât în țară, cât și în străinătate, pe care îi instigau la săvârșirea infracțiunilor. Prejudiciul produs de membrii grupării infracționale este de ordinul câtorva milioanelor de euro.
Adrian Corduneanu este judecat și închis pentru ca l-a şantajat şi ameninţat luni de zile pe directorul de vânzări al unei firme de construcţii. Procurorii susţin că de pe urma acestui şantaj, Corduneanu ar fi primit aproximativ 35.000 de lei, motiv pentru care a şi fost arestat.