Drumul de Mare Viteză București-Giurgiu va fi construit în România după ce documentația de atribuire a contractului pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate a fost transmisă la Agenția Națională pentru Achiziții Publice.
Studiul de Fezabilitate va trebui să fie elaborat în 18 luni, iar în cadrul acestuia vor fi stabilite detaliile tehnice privind structura, traseul, profilul și conexiunile cu infrastructura rutieră care există în prezent sau care va fi construită în viitor.
Compania Națională de Investiții Rutiere (CNIR) s-a întâlnit cu proiectanți din domeniul de drumuri pentru a finaliza consultările publice privind caietul de sarcini al drumului de mare viteză București-Giurgiu. Aceștia au transmis că proiectanții care ar vrea să participe la desenarea noului drum, conform Profit.ro, trebuie să folosească softuri diferite din ingineria civilă, precum Autocad, CIVIL, REVIT, ARTCAD etc.
Gabriel Budescu, șeful CNIR, a cerut ca proiecțiile realizate cu ajutorul calculatorului să fie utilizate în construcția autostrăzilor din țara noastră.
“BIM a fost utilizat deja de firmele private. La Autostrada Sibiu – Pitești (A4), la podul de la Tisa. Am observat că și antreprenorul de la Sibiu – Făgăraș utilizează acest soft. Este rușinos ca noi, beneficiarii, să rămânem în urmă cu această tehnologie” a spus Gabriel Budescu.
Autoritățile au decis ca pentru realizarea studiului de fezabilitate al drumului de mare viteză București-Giurgiu să fie folosit un soft de proiectare de construcții, pe conceptul Building Information Modelling (BIM), care este prezent în construcții din 1970 și este reprezentat în general în lume de Autocad, lansat în 1982.
Modelarea 3D Buidling Information Modelling ar fi o premieră pentru un studiu de fezabilitate finanțar de statul român, aferent unei lucrări de infrastructură mare. Acest concept este vechi din anii 1970, iar pentru aceste construcții se folosește softul Autocad, cu toate dezvoltările specifice ramurilor inginerești, lansat în 1982.