Potrivit unui studiu apărut în revista Reumatologia, cercetătorii de la Tel Aviv Sourasky Medical Center și Carmel Medical Center din Haifa au descoperit că persoanele cu anumite boli autoimune au mai multe șanse de a dezvolta erupții cutanate şi Zona Zoster după administrarea vaccinului împotriva coronavirusului. Mai mult, starea pielii a fost de cinci ori mai afectată după prima doză decât după a doua, mai arată studiul, preluat de Jerusalem Post.
Au fost raportate deja şase cazuri în care a fost dezvoltată Zona Zoster, dar specialiştii spun că numărul este mult mai mare. Noile descoperiri ar trebui să servească drept avertisment pentru medici, care ar trebui să fie atenți la simptomele mai puțin frecvente la pacienții cu boli autoimune.
„Nu putem spune că vaccinul este cauza erupțiilor, dar putem spune că ar putea fi un factor declanșator la unii pacienți”, a declarat dr. Victoria Furer, reumatolog la Centrul Medical Sourasky din Tel Aviv.
Citeşte şi Noi efecte secundare descoperite la vaccinurile antiCOVID. Femeile sunt cele afectate!
În cadrul studiului, echipa de cercetători a studiat 590 de pacienți imunizați cu Pfizer – 491 dintre ei au fost diagnosticați cu boli reumatice inflamatorii autoimune: Aproximativ 1,2% din acest grup au dezvoltat Zona Zoster.
Bolile reumatice inflamatorii autoimune (AIIRD) determină sistemul imunitar să atace oasele, articulațiile, mușchii sau organele unei persoane. Acestea includ afecțiuni precum artrita reumatoidă, scleroza sistemică și boala mixtă a țesutului conjunctiv. Prin urmare, cercetătorii recomandă ca pacienții cu AIIRD să fie vaccinați împotriva Zonei Zoster înainte de a primi vaccinul COVID-19.
Citeşte şi Vaccinurile Pfizer și Moderna au dat efecte secundare vizibile în cazul a 10-15% dintre voluntari