Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasii, a declarat, vineri, la Curtea de Apel Piteşti, la un nou termen în dosarul de omor al poliţistului, că ea „a demascat modul ilegal” în care a fost realizată expertiza medico-legală iniţială pentru determinarea profilului ADN în probele biologice ridicate în 2007 şi a trimis concluziile judecătorilor, care au decis că „evaluările vor fi supuse unei reexaminări”.
„A fost ilegal modul în care au fost ridicate probele, ilegal a fost modul în care au fost păstrate, evaluările au fost făcute în afara legii. Dumneavoastră aţi primit de-a lungul anilor informaţii că există o dovadă pretins ştiinţifică cu privire că a fost găsit sângele Elodiei şi că în ceea ce îl priveşte pe clientul meu există probe certe că el este autorul crimei. Judecătorii au nevoie să cunoască adevărul pentru că această condamnare a clientului meu, în prima instanţă, se arată a fi o decizie greşită şi fără un fundament legal. În aceste condiţii, prima dată experţii vor trebui să decidă dacă acele urme ridicate reprezintă sau nu sânge, vă rog să aveţi în vedere că în chiar rapoartele prezente la dosar, aceeaşi urmă era identificată ca find sânge într-un raport şi în alt raport aceeaşi urmă era identificata ca fiind adeziv. Aceste neconcordanţe nu or să mai fie posibile după ce se vor face aceste noi examinări în cadrul acestei expertize, aceste evaluări vor arăta adevărul afirmat de clientul meu şi anume că nu şi-a omorât soţia, că nu există nicio dovadă că soţia sa este o persoană moartă şi nu este o persoană în viaţă”, a spus Maria Vasii citată de Mediafax.
CITEŞTE ŞI Cristian Cioacă, DECLARAŢIE-ŞOC despre Elodia
Ea a mai afirmat că „se aşteaptă” ca, odată cu soluţionarea noii expertize medico-legale pentru determinarea profilului ADN, Cristian Cioacă să fie pus în libertate şi scos de sub urmărire penală.
„Ca atare nu am dubiu că în baza acestor lucrări clientul meu se va întoarce acolo unde îi este locul, alături de familia sa şi alături de copilul său. Bănuiesc că punerea în libertate a clientului meu va fi soluţionată odată cu soluţionarea apelului, deocamdată clientul meu este ţinut sub o acuzaţie gravă şi practica este că aceste cazuri să fie soluţionate cu inculpaţii în stare de arest, dar odată cu soluţionarea apelului ne aşteptăm la punerea în libertate a clientului meu şi de scoatere de sub acuzaţie”, a declarat avocata Maria Vasii.
Prezentă, de asemenea, la termenul de vineri, de la Curtea de Apel Piteşti, avocata familiei Ghinescu, Crina Radu, a spus că decizia de efectuare a unei noi expertize medico-legale are ca scop „tergiversarea dosarului” şi că va formula „plângeri împotriva acestor acte ale justiţiei care încalcă dreptul victimei”.
„Părerea mea este că este un abuz din partea instanţei. Doamna avocat nu a motivat ce doreşte. Nu a motivat nimic, nu invocă nimic. Pe de altă parte nici instanţa nu motivează de ce a admis refacerea expertizelor, care sunt considerentele. Deci se refac expertizele ca să se stabilească dacă profilul genetic al lui Cioacă şi al Elodiei este pe obiectele găsite în râpă şi în casă, dacă e sângele Elodiei, sunt vizate şi rapoartele din 2012. Cât priveşte ADN-ul, el a fost stabilit la Mina Minovici şi la Institutul de Criminalistică din cadrul MAI, acestea sunt cele două instituţii care pot stabili ADN-ul şi aceleaşi instituţii le vor face din nou acum, nu pot fi făcute de alte instituţii. Astfel, se prelungeşte foarte mult procesul şi în mod nejustificat o ajută pe avocată să tergiverseze dosarul, este de neimaginat ceea ce se întâmplă la Curtea de Apel Piteşti, nu mi se pare nomal. Gândiţi-vă că aceste rapoarte au fost luate în considerare mai multe complete de judecată, inclusiv la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea de Apel Bucureşti şi la Tribunalul Bucureşti”, a afirmat Crina Radu.
Doi martori au fost audiaţi vineri, la Curtea de Apel Piteşti, în procesul fostului poliţist Cristian Cioacă, condamnat de instanţa de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu.
Unul dintre cei audiaţi a fost subofiţerul SPP Daniel Zabara, pe numele căruia fusese emis mandat de aducere. Martorul, una dintre ultimele persoane care a discutat cu Elodia Ghinescu, a spus că îşi menţine declaraţiile date în timpul urmăririi penale şi a răspuns unor întrebări legate de victimă, pe care o cunoscuse prin intermediul unui prieten.
Al doilea martor audiat a fost comisarul Radu Dascălu, care a participat la cercetările din dosarul lui Cristian Cioacă.
Judecătorii de la Curtea de Apel Piteşti au audiat deja, la termenele anterioare, mai mulţi martori solicitaţi de către instanţă sau de către părţile din dosar. Au fost, de asemenea, vizionate mai multe probe, printre care şi înregistrări video din noaptea dispariţiei Elodiei Ghinescu, imagini în care apare Cristian Cioacă.
Curtea de Apel Piteşti a admis, în urmă cu o zi, o parte dintre probele solicitate de apărarea fostului poliţist Cristian Cioacă, condamnat de instanţa de fond la 22 de ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale, Elodia Ghinescu.