Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Există de mult timp un dezechilibru strategic între India și China: forțele chineze de la graniță sunt relativ aproape de inima Indiei, la doar 600 km de capitala New Dehli, în timp ce Beijingul este la adăpost de o potenţială ameninţare indiană, la 4.000 km depărare de regiunea de frontieră disputată, Ladakh.
Daniel Spătaru
02 feb. 2022, 23:04
Un nou front de luptă pe harta lumii. India vinde rachete supersonice BrahMos inamicilor Chinei

Oficialii indieni își fac griji în prezent că forţa navală a Chinei, în continuă expansiune, va avea nave și baze în Oceanul Indian, deși navele indiene nu patrulează în Marea Chinei de Sud.

Deci, cum poate India să remedieze această asimetrie strategică? Menținerea unei prezențe militare indiene la granița Pacificului cu China ar fi dificilă din punct de vedere diplomatic și costisitoare din punct de vedere economic. Dar ceea ce poate face India este să mențină China în dezechilibru, furnizând arme vecinilor Chinei, mulți dintre ei se înarmându-se ca răspuns la creșterea militară a Beijingului și la politica externă din ce în ce mai beligerantă. China face deja acest lucru, furnizând arme și ajutor tehnic – inclusiv rachete balistice, avioane de luptă și tancuri – rivalului Indiei, Pakistan.

Luna trecută, Filipine a semnat un contract cu India pentru achiziționarea BrahMos, o rachetă supersonică antinavă dezvoltată în comun de Rusia și India. În cadrul acordului de 375 de milioane de dolari, Regimentul de Apărare de Coastă al Marinei din Filipine va primi trei baterii BrahMos, care au de obicei câte trei lansatoare, plus diverse vehicule de sprijin. Bazat pe racheta rusă P-800 Oniks, BrahMos are o viteză de 2,8 Mach și o rază de acțiune de 298 km, deși India a testat recent un model cu rază extinsă de acțiune de 450 km. Pe lângă misiunile de apărare de coastă, India a testat variante Brahmos pentru atacuri terestre, lansate din aer și de pe nave și submarine.

Citeşte şi India se teme de un atac armat al Chinei, după ce guvernul de la Beijing a masat trupe la graniţa celor două tări

Pentru Filipine, ţară cu peste 110 milioane de locuitori, acordul este o șansă de a achiziționa o rachetă avansată care poate apăra atât apele filipineze, cât și să ofere cât  putere pentru a susține pretențiile Manilei în Marea Chinei de Sud, bogată în petrol și minerale, care este disputată de mai multe națiuni, inclusiv China, Vietnam și Indonezia. Deși trei baterii de rachete nu reprezintă o amenințare de moarte pentru marina chineză, ele pot cel puțin impune un cost oricărei încercări chineze de a ocupa insulele disputate, cum ar fi Scarborough Shoal.

Cu toate acestea, adevăratul câștigător al înțelegerii BrahMos este India. În timp ce India este al doilea cel mai mare importator de arme din lume, ea ocupă doar locul 24 la exporturile globale de arme, după națiunile mici precum Africa de Sud, Canada și Elveția. Guvernul indian a promis că va exporta arme în valvare de 5 miliarde de dolari până în 2025, în creștere explozivă față de cele 151 de milioane de dolari din 2020.

Citeşte şi China se pregăteşte de război. Preşedintele le cere militarilor să fie gata de luptă şi suplimentează cheltuielile armatei cu aproape 7%

Nu este surprinzător că mass-media și industria de apărare din India au salutat acordul cu Filipine. Ziarul Indian Express a descris-o ca fiind „un impuls major pentru speranțele Indiei de a deveni un exportator de platforme de apărare”. La rândul său Atul Dinkar Rane, șeful producătorului de rachete BrahMos Aerospace, a declarat că acordul de export „deschide porțile tuturor echipamentelor de apărare” fabricate în India, în momentul de faţă purtându-se discuții pentru a vinde BrahMos şi în Vietnam și Indonezia.

Mass-media indiană se îngrijorează că exporturile BrahMos ar putea fi blocate de Legea privind Contracararea Adversarilor Americii prin Sancțiuni (CAATSA), care impune sancțiuni companiilor rusești de apărare. BrahMos este un joint venture între firmele rusești de apărare și Organizația de Cercetare și Dezvoltare pentru Apărare din India (DRDO).

În timp ce BrahMos este fabricat în India – o nouă fabrică din Lucknow va construi 80 până la 100 de rachete pe an – producția depinde de componentele rusești, cum ar fi motorul ramjet și detectoarele de radar. „Rusia furnizează aproximativ 65% din componentele pentru rachetele BrahMos de 3,9 tone”, potrivit site-ului The Wire . „Părțile au rezolvat recent problemele de lungă durată cu privire la drepturile de proprietate intelectuală a sistemelor de rachete, făcându-le eligibile pentru export. Dar niciuna dintre părți nu pare să fi luat în considerare CAATSA”.

Rămâne de văzut dacă Washingtonul va pune în pericol relațiile indo-americane cu privire la BrahMos. Nu numai că India devine un aliat cheie al SUA împotriva Chinei, dar America înlocuiește din ce în ce mai mult Rusia ca furnizor de arme pentru India, inclusiv cu înzestrarea de nave de patrulare maritimă P-8 Poseidon și elicoptere de atac AH-64 Apache, scrie Michael Peck, într-un material publicat pe site-ul 19fortyfive.com.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Cât cheltuit o familie de români pentru o vacanță de 9 zile în Grecia. Șocul a fost mare: “Prețurile parcă au luat-o razna. Dezămăgitor pentru noi”
Capital.ro
Statul VREA BANII românilor. Formular și plată până pe 31 decembrie. S-a dat lege în România
Playtech.ro
Scăpăm de caniculă, vine urgia! Urmează 3 zile de furtuni, vijelii și ploi puternice. Zonele afectate
DailyBusiness
Inedit! Primești 15.000 de lei dacă te angajezi
Adevarul
Câți absolvenți au intrat la Politehnică în urma concursurilor de admitere în 2024. La ce facultăți se dă probă scrisă
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Misterioasa apariție a Coca-Cola. Drogul din prima rețetă
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Decizia luată de Lidl, după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor promovate
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care raportul final al necropsiei lui Andrei Versace va fi gata abia peste un an! La ce concluzie au ajuns medicii legiști
Capital.ro
Românii vor fi verificați. Devine obligatoriu să prezentați buletinul
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
substantial.ro
CFR Călători repune în circulație 6 vagoane modernizate seria 21-90
MediaFlux
ANAF va CONTROLA TOȚI românii! Vom avea CNP FISCAL
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!