Compania Aumovio România va include două unități de producție, situate în Sibiu și Timișoara, și patru centre de cercetare-dezvoltare, localizate în Brașov, Timișoara, Iași și Sibiu. În acest context, România devine a doua cea mai mare țară din rețeaua globală Aumovio, după cum a explicat Lăcrămioara Daraban, HR Coordinator al viitoarei companii.
„Vom avea aproximativ 14.000 de angajați și vom fi a doua cea mai mare țară în termeni de număr de angajați. Cu ambele fabrici, România va continua să aibă o contribuție majoră în termeni de vânzări”, a declarat aceasta, potrivit Profit.ro.
Conducerea Aumovio România a fost preluată de Liviu Bălan, care a fost numit Head of Country în pregătirea procesului de separare. El a subliniat complexitatea și importanța activităților desfășurate în România.
„Vom avea produsele și tehnologiile pe care le dezvoltăm în zona de safety, de confort, de conectivitate, de interacțiune între vehicul și trafic sau celelalte autovehicule. Avem, de asemenea, în România, la Electronic Suspension Systems, produse legate de autonomous driving, avem produse legate de sistemul de frânare, avem o contribuție destul de mare la nivel global, din România”, a declarat Bălan.
De asemenea, România joacă un rol esențial în dezvoltarea tehnologiilor avansate pentru mobilitate autonomă și siguranță auto.
Citește și: Anunțul BNR după pana masivă de curent din vestul Europei. Ce trebuie să afle românii
„Avem produse pentru care avem responsabilitatea completă în România, pentru anumiți clienți dezvoltăm complet în România respectivele produse. Avem sisteme de cameră, de radar folosite pentru autonomous mobility, autonomous driving, sunt dezvoltate în România, sistemele de frânare sunt dezvoltate în România. High performance computer, electronic control units, sunt foarte multe produse care sunt dezvoltate în România”, a adăugat șeful Aumovio România.
În perioada următoare, Liviu Bălan își propune să consolideze poziția României în cadrul noii structuri globale.
„E foarte important să conducem acest proces de separare a diviziei Automotive într-un mod profesionist. E foarte important să dezvoltăm spiritul antreprenorial al colegilor, e foarte important să ne axăm pe inovație, pe viitor. E foarte important să contribuim la tot ce înseamnă industria auto pe viitor în România”, a mai declarat acesta.
La nivel global, Aumovio va integra peste 92.000 de angajați din fostele structuri ale Continental Automotive, reprezentând aproape jumătate din întreaga forță de muncă a grupului Continental. Separarea a fost aprobată oficial de acționari în cadrul Adunării Generale recente, iar noua companie va fi listată la bursă în luna septembrie 2025.
Philipp von Hirschheyedt, șeful diviziei Automotive și viitorul CEO al Aumovio, a subliniat amploarea acestei tranziții istorice.
„Votul clar al acționarilor marchează startul unui viitor campion. Aumovio va avea peste 92.000 de angajați la nivel global, vânzări de 20 miliarde euro, un portofoliu de produse electronice de vârf și soluții moderne de mobilitate”, a declarat acesta.
Procesul de restructurare al grupului Continental continuă după această separare majoră. După desprinderea diviziei Powertrain (care a devenit Vitesco), acum și Automotive formează Aumovio, iar recent s-a anunțat că și Contitech va deveni o entitate separată.