Angajații din HORECA ar urma să plătească impozit la stat pentru bacșișurile încasate. Proiectul se află în dezbateri, la Parlament. Proiectul are mari șanse să fie adoptat, susțin autoritățile din finanțe.
Adrian Câciu, ministrul de Finanțe, a declarat că proiectul de la Parlament „va trece”, iar în actuala sesiune parlamentară „se va închide acest subiect”.
Și Lucian Ovidiu Heiuș, președintele ANAF, susține puternic impozitarea bacșișului.
„Sunt un mare fan al impozitării bacşişului. Şi pentru simplu fapt că comportamentul consumatorului s-a schimbat şi el trebuie să se schimbe în continuare. Să se facă cât mai mult plăţile acestea cu cardul, cu telefonul şi cel puţin tânăra generaţie puţîn îi mai găsim cu numerar în buzunar.
85% din ceea ce încasăm noi ca impozite şi taxe se face prin bancă. Şi mai există încă 15%, care mie mi se pare mult care se plăteşte numerar din total încasări pe care le facem la nivelul unui an de zile.
Dacă am reuşi să conştientizăm să educăm, să constrângem acolo unde este cazul pentru a reduce circulaţia monetarului, eu cred că întreaga economie a României s-ar asana şi ar ieşi la suprafaţă mult mai multe sume care ar intra în circuitul corect, economic”, a declarat șeful ANAF, pentru TVR.
Peste 3 milioane de cetățeni lucrează în domeniul HORECA, în România.
Bugetul de stat pentru 2023 ar putea fi aprobat în Parlament în luna noiembrie a acestui an, a declarat la începutul lunii ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„ (…) Un alt anunţ, apropo de predictibilitate din partea investitorilor, eu am să vă spun că angajamentul nostru ca Guvern este să avem buget aprobat de către Parlament în luna noiembrie a acestui an, pentru a oferi predictibilitate economiei, investitorilor, dar şi o strategie fiscal – bugetară, care să ne dea imaginea modului în care va funcţiona. Este strict necesar să avem aceste instrumente, să ne dea imaginea modului în care va funcţiona abordarea statală, sprijinul economiei.
De asemenea, acolo se vor regăsi şi elementele de prognoză concretă privind numărul de salariaţi, salariul mediu, evoluţia Produsului Intern Brut şi toate elementele pe care le vedem”, a declarat Adrian Câciu.