Când ne deplasăm cu mașina în alte țări este esențial să ne familiarizăm cu regulile și semnele specifice fiecărei țări. Neînțelegerea acestor reguli și indicatoare poate avea consecințe serioase, inclusiv amenzi, cum ar fi cele aplicate pentru acest nou indicator cu romb alb pe fundal albastru.
Semnele de circulație sunt cruciale la volan. Studiile arată că șoferii întâmpină dificultăți în înțelegerea informațiilor vitale de pe semnele rutiere. De exemplu, în Germania, există semne destul de rare, cum ar fi cel cu un punct roșu sau cel cu trei săgeți albe și o linie, care sunt greu de recunoscut.
Citește și: Școala de șoferi în 2024! Cât durează să iei permisul de conducere categoria B
În Marea Britanie, patru din cinci șoferi nu pot identifica semnul rutier cu un cerc negru pe un fundal galben.
Un nou indicator rutier a fost introdus recent în Franța. Acesta este un romb alb pe un fundal albastru. Acest semn va apărea în curând pe autostrăzile din toată țara și a fost deja observat în apropierea orașelor Luon, Grenoble, Strasbourg, Rennes, Nantes și în zona Parisului.
Acest indicator indică benzi speciale pe care nu toți șoferii le pot utiliza. Benzile marcate cu un diamant sunt rezervate taxiurilor, autobuzelor și altor mijloace de transport public. Aceste benzi speciale pot fi utilizate și de mașinile electrice și de vehiculele care transportă mai mult de două persoane.
Utilizarea incorectă a unei benzi marcate cu un romb alb pe un fundal albastru este sancționată cu amenzi de până la 135 de euro. În plus, vehiculele care încalcă aceste reguli sunt supravegheate de camere inteligente care înregistrează numărul exact de pasageri din mașină.
Motivul introducerii noului indicator și implicit al noii benzi este protecția mediului. Acest nou indicator rutier încurajează utilizarea în comun a vehiculelor și, prin urmare, reduce emisiile de CO2.
În Statele Unite și Canada, se găsesc, de asemenea, semne rutiere pentru vehicule ecologice și carpooling. În Germania, unele municipalități permit mașinilor electrice să circule pe benzile de autobuz.
Un semn de circulație montat în ultimii ani inclusiv pe străzile din București îi încurcă grav pe șoferi. Este vorba despre triunghiul roşu cu bulină neagră. Acest indicator a fost introdus în Codul Rutier după modelul mai multor ţări europene şi indică zonele cu risc ridicat de accidente.
Citește și: Campania «Oprește Motorul!» modifică din nou Codul rutier. Staționarea cu motorul pornit, interzisă
Autoritățile au amplasat astfel de indicatoare în zone în care s-au înregistrat mai mult de trei accidente rutiere în decurs de un an având aceeași cauză.
De exemplu, în București au fost montate 34 de astfel de indicatoare rutiere de avertizare doar în ultimii 5 ani. Cu toate acestea, puțini șoferi cunosc semnificația lui.
Citește și: Schimbări în Codul Rutier. Noua obligație a șoferilor. Cine nu se supune riscă amenzi usturătoare
„Nu ai cum să ieși pe stradă fără a cunoaște semnificația indicatoarelor rutiere. Sunt elementele principale în baza cărora se desfășoară, în primul rând, traficul, siguranța traficului. Se întâmplă frecvent accidente, mare atenție, acccidente cu urmări tragice”, a declarat Sorin Ene, specialist conducere defensivă, la Digi 24.
A apărut în legislația națională încă din anul 2014, însă mulți dintre șoferi încă nu știu ce semnificație are indicatorul rutier de avertizare care este alcătuit dintr-un triunghi roșu, cu un punct negru în centru – „Zonă cu risc ridicat de accidente”. „Atenție, zonă cu întuneric”, au spus unii. Alții – „Cad pietre” sau „Oprirea motorului la semafor”, „Canalizare, groapă”, „Atenție, intrăm într-un cerc”.