Un nou nume românesc în spaţiu: Satelitul „Irina”, din constelaţia Galileo, va fi lansat în cosmos

Un satelit cu numele Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo, după ce fetiţa română Irina Măgureanu a câştigat, etapa din România, a concursului de desene pentru copii Galileo, organizat de Comisia Europeană în cele 27 de state Uniunii Europene.
Romania TV
07 feb. 2012, 16:57
Un nou nume românesc în spaţiu: Satelitul

Comisia Europeană a anunţat marţi câştigătorul concursului de desene Galileo în România. Concursul de desene Galileo a avut loc în cele 27 de state membre ale Uniunii Europene de-a lungul anului 2011. Câştigătorul din fiecare dintre cele 27 de state membre ale UE va avea un satelit ce-i va purta prenumele şi va fi lansat în spaţiu. Astfel, un satelit purtând numele Irina va fi parte a constelaţiei de sateliţi Galileo, potrivit Mediafax.

Fetiţa Irina Măgureanu a fost desemnată câştigătoare din peste 220 de participanţi de un juriu naţional, format din astronomi şi alte personalităţi, printre care: Alexandrina Hristov (artistă în domeniul picturii, muzicii şi poeziei), Adrian Şonka (astronom, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”) şi Virgiliu Pop (cercetător, Agenţia Spaţială Română).

Desenul Irinei Măgureanu a fost realizat pe tabletă grafică, pe cerul înstelat fiind adăugate pe rând Pământul, sateliţii şi norul de gaze în care stă scris Galileo, racheta, cometa, planeta Marte şi constelaţiile.

„Acordarea unui nume românesc unui satelit artificial din constelaţia Galileo coincide cu o altă premieră spaţială din ţara noastră, şi anume lansarea primului satelit românesc, GOLIAT. Talentul Irinei – ca şi al celorlalţi copii români participanţi la concurs – demonstrează că o nouă generaţie de tineri creativi se formează în România – generaţie care va duce mai departe spiritul tehnic şi artistic al României”, a declarat Virgiliu Pop, membru al juriului din partea Agenţiei Spaţiale Române (ROSA).

Concursul de desene a fost organizat de Comisia Europeană şi a fost deschis participării tuturor copiilor cu vârsta între 9 şi 11 ani, care trăiesc în ţările Uniunii Europene. În fiecare dintre aceste ţări a fost ales un câştigător naţional. Pentru a putea participa, fiecare copil a trimis o lucrare de artă pe tema „Spaţiu şi Aeronautică”. Copiii au fost invitaţi să îşi dea frâu liber imaginaţiei şi să folosească orice instrumente de desen sau pictură, precum şi orice alte materiale colorate sau tehnici doresc. Lucrările au fost apoi scanate sau fotografiate şi încărcate pe website-ul competiţiei.

Programul Galileo este sistemul independent global de navigaţie prin satelit al Europei. Programul va lansa cel puţin 27 de sateliţi, permiţând astfel Europei să rămână în prima linie a tehnologiilor legate de spaţiu. Galileo este programul prin care Uniunea Europeană va dezvolta un sistem de navigaţie prin satelit sub control civil european. Sistemul va fi comparabil, iar pentru unele servicii interoperabil, cu sistemele GPS (SUA) şi Glonass (Rusia), funcţionând în acelaşi timp independent de acestea.

Numele Irina nu va fi singurul nume românesc din spaţiu. Cratere de pe Mercur, Venus şi Lună, dar şi asteroizi şi comete poartă nume româneşti, ale unor personalităţi din diferite domenii, precum Mihai Eminescu, George Enescu, Constantin Brâncuşi, Hariclea Darclée, potrivit unei statistici prezentate pe site-ul Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Spynews
Prima persoană AUDIATĂ în cazul morții lui Andrei Versace. E un personaj temut în lumea INTERLOPILOR
Bzi.ro
Momentul în care polițiștii din Leeds, Anglia, iau cu forța copiii rromilor! De aici a început tot scandalul – VIDEO
Fanatik.ro
Satul din România cu plaje fine, liniște și mâncare bună. Ideal pentru cei care s-au săturat de aglomerația și serviciile de pe litoral
Capital.ro
Vestea care a distrus-o pe Simona Halep: A fost ca și cum mi-ai înfipt un cuțit în piept și mi-ai luat respirația
Playtech.ro
DOLIU în muzică! Marele artist A MURIT! Fanii nu-și pot reveni!
DailyBusiness
Ce pensie vei primi dacă ai lucrat 15 ani cu carte de muncă
Adevarul
Argument neobişnuit folosit de o avocată din Italia pentru a salva un urs care a atacat un turist: poate fi relocat în România
Spynews
Andrei Versace, bătut cu lopata de un apropiat! Incidentele violente au avut loc după ce “Regele fițelor” i-ar fi furat mașina
Spynews
În ce oraș din întreaga lume e cel mai bine să trăiești. Se află la 500 km de Timișoara, peisajele sunt de vis, iar ahitectura este unică
Evz.ro
Cum au fost păcăliți pensionarii. Abia acum s-a aflat
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
Ultimele ore din viața lui Andrei Versace. Pe cine a sunat înainte de a muri și ce i-a cerut să-i aducă 😲
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Misterul morții lui Andrei Versace. Avocatul Adrian Cuculis a explicat principalele ipoteze: „Ar putea să fie și otrăvit”
Capital.ro
A explodat BOMBA despre Traian Băsescu! S-a aflat ce a făcut fostul președinte al României
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace! Cine era cu el în apartament
substantial.ro
32% dintre ucraineni acceptă concesii teritoriale pentru încheierea războiului
MediaFlux
TRĂDARE în INSULA IUBIRII! S-a VĂZUT TOT la TV!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!