Un nou record pentru preţul gazelor naturale în Europa. La hub-ul de gaze TTF din Ţările de Jos, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, cotaţiile au crescut luni cu 79% până la un nou record de 345 de euro pentru un Megawatt-oră, potrivit Agerpres.
Creşterea vine pe fondul invadării Ucrainei de către Rusia. Sancţiunile internaţionale care vizează Rusia au dat peste cap pieţele de materii prime din toată lumea. Cotaţia barilului de ţiţei a trecut de 139 de dolari la bursa de la Londra, iar aluminiul şi cuprul au atins şi ele noi maxime istorice, mai scrie sursa citată.
În prezent, exporturile de gaze din Rusia, ţară care este responsabilă pentru 40% din importurile europene, nu sunt vizate de sancţiuni. Situaţia livrărilor rămâne stabilă, grupul rus Gazprom anunţând luni că livrările prin Ucraina se derulează în regim normal.
Citeşte şi: Preţuri foarte mari la energie electrică în Europa. România a atins un nou maxim istoric
SUA au anunţat că ar putea impune restricţii pentru importurile de petrol rusesc. O astfel de măsură ar crea noi presiuni economice şi ar alimenta inflaţia, care este deja la un nivel ridicat.
Orice interdicţie sau limitare a livrărilor de gaze naturale ruseşti spre Europa ar necesita măsuri guvernamentale „extreme” pentru a raţionaliza aprovizionarea industriei şi consumatorilor, a declarat directorul general de la Engie SA, Catherine MacGregor, într-un interviu pentru cotidianul francez Les Echos.
Europa are suficiente livrări pentru a trece de iarna aceasta însă ar putea apărea probleme în refacerea stocurilor în timpul verii pentru următorul sezon de iarnă, a precizat directorul Engie.
Citeşte şi: Ratele creditelor românilor, în creştere. Indicele ROBOR a ajuns la 4,25% pe an
„Trebuie să fim capabili să menţinem (sancţiunile) în timp”, a explicat ministrul de Externe al Germaniei, Annalena Baerbock.
„Nu foloseşte la nimic dacă în trei săptămâni descoperim că mai avem doar pentru câteva zile de energie electrică în Germania şi, prin urmare, trebuie să anulăm aceste sancţiuni”, a adăugat Baerbock, citată de Agerpres.
„Suntem dispuşi să plătim un preţ economic foarte, foarte ridicat”, dar „dacă mâine, în Germania sau în Europa, luminile se sting, asta nu va opri tancurile”, a adăugat Annalena Baerbock într-un interviu acordat canalului ZDF. „Dacă aceste sancţiuni ar pune capăt acestui război, le-aş lua imediat”, a ţinut ea să adauge.
Virgil Popescu: Ne uităm la toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze. Nu vom avea probleme
România se uită la absolut toate posibilităţile de aprovizionare cu gaze, iar Azerbaidjan sigur este o sursă şi o rută de aprovizionare cu gaze naturale, a afirmat, luni, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Ministrul a explicat că, prin Bosfor, din cauza convenţiei de la Montreux, nu pot intra în Marea Neagră vase de un anumit gabarit care să permită aducerea LNG în portul Constanţa şi din acest motiv a fost pus în discuţie interconectorul dintre Grecia şi Bulgaria, pentru a putea avea acces la terminalele din Grecia.
De asemenea, ministrul Energiei a afirmat că nu a fost oprit tranzitul de gaze prin conducta Yamal.
Virgil Popescu a subliniat, în context, că România este al doilea mare producător de gaze naturale din Europa şi nu crede că este cazul să discutăm de scenarii „apocaliptice” astfel că nu se poate pune problema să nu avem resurse de gaze naturale.
„Avem gaz în depozite. Evident, vine primăvara, vom reintroduce obligativitatea depozitării gazelor şi vom avea pentru iarna viitoare depozitele la maximum încărcate cu gaze naturale. Avem producţie de gaze. După cum am mai spus căutăm diversificarea rutelor de aprovizionare şi a producătorilor de gaze: LNG, gaz azer, gaz din alte surse, american, catarez, din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite. Deci suntem în contact şi credeţi-mă că nu vom avea probleme cu aprovizionarea cu gaze naturale”, a declarat Virgil Popescu.