Un nou scandal al cărnii în Europa vizează cel puţin 3.000 de cai

Filiera cărnii de cal este afectată din nou de un trafic, în Europa, cu carne improprie consumului, care ar viza cel puţin 3.000 de cai, după scandalul lasagnei cu carne de cal din iarnă.
Iulian Tudor
31 aug. 2013, 12:54
Un nou scandal al cărnii în Europa vizează cel puţin 3.000 de cai

„Apreciem la 3.000 numărul cailor exportaţi de filiera vizată”, a declarat pentru AFP procurorul Brice Robin, precizând că o procedură judiciară a fost lansată la sfârşitul lui iunie, de către autorităţile în domeniul sănătăţii din Marsilia, competente în trei regiuni în sudul Franţei, scrie Mediafax.

„Aceasta este o filieră cu Belgia”, a subliniat el. „Caii par să provină din Olanda, Belgia, Franţa şi Spania”, a precizat procurorul.

„Există nereguli care au fost constatate”, şi anume „în privinţa documentelor de identificare a cailor prezentate abatorului”, a mai spus acesta.

„Trasabilitatea a fost în mod voluntar acoperită, constatându-se că unii cai aveau două identităţi diferite”, a mai precizat el.

Potrivit unei surse apropiate anchetei, este vorba despre carne de cal improprie consumului.

Potrivit unor sindicate agricole, „o reţea mafiotă belgiană” ar fi cumpărat cai de la centre ecvestre sau de la particulari. Ei ar fi falsificat, ulterior, carnetele de sănătate ale cailor şi ar fi încercat să îi sacrifice pentru a-i strecura în alimentaţia umană, deşi numeroşi cai utilizaţi în scopuri de recreere au primit tratamente medicamentoase care îi fac improprii consumului”.

Ar fi vizate o serie de abatoare din Franţa.

„Transportatori belgieni sunt, de asemenea, vizaţi, dar şi un anumit număr de veterinari belgieni sau francezi, care ar fi falsificat carnetele de sănătate ale animalelor”, potrivit procurorului de la Charleville (nord-vest), în apropiere de Belgia.

El a anunţat că aproximativ 15 plângeri au fost înregistrate „cam peste tot” în Franţa.

Guvernul francez a încercat să ofere asigurări în privinţa consecinţelor sanitare. „Dacă la un moment sau altul vor exista probleme grave, vom anunţa acest lucru şi vom aborda această problemă. În prezent nu este cazul”, a declarat ministrul francez al Agriculturii Stéphane Le Foll.

Autorităţile vor „face totul” pentru a „destructura reţeaua care se află, se pare, la originea acestui trafic”, a adăugat el.

Filiera cărnii a fost afectată deja de o fraudă cu carne de cal vândută drept carne de vită în februarie, sub diverse mărci, ca semipreparate, în întreaga Europă.

Această afacere a provocat declanşarea lichidării judiciare a firmei agroalimentare Spanghero, la Castelnaudary, în sud-vest.

Aproape 17.000 de cai sunt abatorizaţi anual în Franţa, echivalentul a aproximativ 5.000 de tone de carcase, potrivit unor date comunicate vineri de către Interprofession du bétail et des viandes (Interbev).

Eforturile depuse de aproximativ 20 de ani pentru garantarea cel puţin a trasabilităţii animalelor care ajung la abatoare impun purtarea unui cip, care conţine informaţii despre provenienţa cailor, precizează federaţia.

Consumul a devenit marginal. În Franţa, spre exemplu, carnea de cal are o pondere de abia 0,4% în consumul de carne, vizând mai puţin de o gospodărie din cinci, adică un pic peste 16.900 de animale.

Spynews
Alex Bodi, adevărul despre triunghiul amoros în care ar fi fost implicat! Ce spune afaceristul despre bărbatul cu care se vehiculează că ar avea conflicte și fosta iubită: "Sunt niște..." / VIDEO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să pui în ciorba de burtă ca să aibă un gust și o aromă deosebită. Ingredientul final e cel mai important
Capital.ro
Ungaria e blocată. Viktor Orban a dat ordinul peste graniță. Este oficial
Playtech.ro
Doamne cum arăta înainte ispita Diandra înainte de operațiile estetice. Imagini șoc, pe care le-ar vrea șterse de pe internet
DailyBusiness
RECORD PENTRU AUR. A atins cel mai mare nivel din istorie
Adevarul
Prețul unei jumătăți de secol de închisoare. Cât a primit un bărbat pentru că a stat nevinovat după gratii, timp de 48 de ani
Spynews
Bătaie ca-n filme la concertul lui Babasha. Spectatorii şi bodyguarzii s-au încăierat în fața scenei. O polițistă a ajuns la spital / VIDEO
Spynews
La ce intervenție chirurgicală a apelat ispita Eric, de la Insula Iubirii! Și-a făcut o schimbare vizibilă la nivelul feței | FOTO
Evz.ro
V-ați încheiat nasturii, dar nu ați știut asta. Marea diferență între bărbați și femei
Ego.ro
Nu s-au mai putut abține și și-au dat frâu liber sentimentelor, chiar dacă au fost filmați, la Insula Iubirii FOTO
Prosport.ro
FOTO. Una dintre cele mai frumoase femei din lume și-a provocat fanii cu un selfie interzis
wowbiz.ro
Trecutul dureros al Ioanei, tânăra din Suceava care și-a pus capăt zilelor. Ce a suportat ani la rând?
Cancan.ro
Dansul mirilor de la nunta lui Andrei și a Cristinei Rotaru. Fanii și-au făcut cruce când au văzut! VIDEO
Playsport.ro
Ea este femeia care poate lua FCSB de la Gigi Becali: "Inteligență debordantă, poate să țină echipa de acum"
kanald.ro
Trupul neînsuflețit al bărbatului care și-a salvat fiica de la înec, în stațiunea Jupiter, a fost găsit. Martorii de pe plajă fac declarații cutremurătoare: „A strigat după ajutor”
Capital.ro
Serviciul militar se reintroduce din ianuarie 2025. Vor fi recrutați bărbații de peste 18 ani
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
GALERIE FOTO. Anamaria Prodan, apariție incendiară în costum de baie. Impresara nu are inhibiții la 51 de ani
stirilekanald.ro
Un bilet la Telecabina Bușteni, mai scump decât un zbor la Milano! Ireal cât costă
substantial.ro
Recorduri de Temperaturi doborâte: Schimbările Climatice afectează Din Ce în Ce Mai Multe Zone ale Lumii
MediaFlux
A ÎNCEPUT DISTRIBUIREA PENSIILOR MAJORATE! Vine POȘTAȘUL
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...