Mai mulţi părinţi ai elevilor de la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Marghita, judeţul Bihor, dar şi profesori ai unităţii de învăţământ au formulat, în două scrisori deschise transmise presei sâmbătă, acuzaţii la adresa directorului şcolii, Marcel Sas.
Scrisoarea părinţilor, semnată de zece reprezentanţi ai acestora, enumeră opt nereguli care îl vizează pe directorul Marcel Sas. În primul rând, părinţii susţin că directorul le impune să plătească anual 25 de lei pentru fiecare elev, reprezentând „fondul şcolii”, „în ciuda faptului că învăţământul în România este gratuit”.
Potrivit Mediafax, de asemenea, părinţii susţin că au fost obligaţi de director să aducă, pentru fiecare elev, câte trei declaraţii fiscale privind redirecţionarea a doi la sută din impozitul pe venit.
„Ne întrebăm de unde să facem rost de câte trei fişe pe copil, când sunt familii cu doi sau mai mulţi copii în această şcoală sau există cazuri în care nu ambii părinţi sunt angajaţi. Acest lucru ne-a făcut să devenim cerşetori prin oraş, pentru a putea aduna aceste trei fişe fiscale, pentru a nu avea copiii noştri de suferit”, scriu părinţii.
Oamenii mai reclamă că, atunci când le-au cumpărat copiilor uniforme şcolare, nu au fost consultaţi în ce priveşte firma furnizoare ori contractul încheiat cu şcoala, ci pur şi simplu li s-au cerut banii, fără să primească nicio chitanţă.
„Avem informaţii că domnul director beneficiază de un procent din valoarea fiecărei uniforme”, arată reclamanţii.
De asemenea, potrivit acestora, părinţilor li s-ar fi cerut ca în fiecare zi unul dintre ei să păzească şcoala în timpul orelor şi ar fi fost puşi să plătească mobilierul necesar claselor pregătitoare, deşi Ministerul Educaţiei, prin Inspectoratul Şcolar Bihor, a achitat toate aceste cheltuieli.
În final, părinţii mai arată că directorul îi tratează cu aroganţă, dar şi că a impus ca toţi elevii să susţină, la fiecare început şi sfârşit de semestru, o evaluare la fiecare materie, ceea ce i-a suprasolicitat.
Scrisoarea profesorilor este semnată de 16 cadre didactice, care susţin că examenul de Evaluare Naţională din 2012 a fost „fraudat” de directorul Marcel Sas.
„S-au şters toate înregistrările de pe camerele de supraveghere din clasele de examen, deoarece erau filmate momentele când au fost date subiectele către anumiţi elevi. Când a venit comisia de la Inspectoratul Şcolar, vina a fost pusă pe profesorul care se ocupa de supravegherea camerelor, spunându-se că acesta nu a înregistrat examenele”, susţin dascălii.
Ei îl acuză pe Sas că nu îşi ţine orele şi că nu vine prea des pe la şcoală, întrucât ar fi ocupat cu afacerile personale.
„În timpul când nu era la şcoală, s-a ocupat de racolat agenţi de asigurări în toată Transilvania, percepându-le celor «prostiţi» o taxă de aproximativ 70 de lei, neoferindu-le nimic în schimb, ajungând la 1.000 de agenţi. Întâlnirile avute cu agenţii din zona Marghita s-au desfăşurat în incinta Colegiului Naţional «Octavian Goga» Marghita. Nu este greu să calculăm cam ce sumă a intrat în mod ilegal în buzunarul domnului director”, susţin profesorii în scrisoarea deschisă.
Cadrele didactice confirmă supraîncărcarea cu teste pe care trebuie să le dea toţi elevii la toate materiile, dar şi faptul că directorul unităţii a pretins declaraţii fiscale prin care părinţii să ateste că au virat şcolii doi la sută din impozitul pe venit: „Domnul director a pus presiune pe cadrele didactice pentru a aduna acele fişe fiscale spunând: «Pe noi ne interesează doar banii şi să nu ne fie milă de părinţi, să nu-i înţelegem, ci să-i determinăm să aducă cele trei fişe»”.
De asemenea, profesorii susţin că soţia directorului colegiului, Ioana Mirela Sas Adăscăliţii, desfăşoară antrenamente cu majorete în sala de sport a şcolii, iar dascălilor nu li se permite să aibă alte activităţi extra-curriculare acolo.
„În viziunea domnului Sas nu contează munca la clasă şi rezultatele la olimpiade şi concursuri, ci lungimea fustei, înălţimea tocului şi generozitatea decolteului”, mai spun profesorii.
Totodată, directorul este acuzat că i-ar fi obligat pe profesori să semneze o declaraţie de confidenţialitate privind conţinutul şedinţelor Consiliului Profesoral, cu toate că potrivit legii acestea sunt publice.
Profesorii mai spun că, deşi şcoala a primit bani de la Primăria Marghita pentru diferite proiecte, niciun leu nu a fost folosit pentru unitate ori pentru elevi şi confirmă, de asemenea, faptul că uniformele şcolare au fost vândute dintr-un magazin din incinta şcolii, dar fără să se fi eliberat vreo chitanţă.
Atât profesorii, cât şi părinţii susţin că au reclamat toate aceste situaţii la Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor, iar inspectorul-şef Daniel Negrean a făcut un control în şcoală, în luna septembrie a anului trecut.
„Am încercat să ne expunem nemulţumirile, însă domnul inspector a găsit la orice o explicaţie în favoarea domnului director”, susţin profesorii.
În plus, spun ei, deşi la iniţiativa lui Negrean cadrele didactice au votat dacă îl mai doresc pe Sas drept director, rezultatul votului a fost ignorat: „La Consiliul Profesoral au participat 80 de cadre didactice care au votat astfel: 58 împotriva domnului director şi 22 în favoarea lui. Deşi 75 la sută din cadre au votat pentru eliberarea din funcţie a domnului Sas, inspectorul-şef Daniel Negrean nu a luat nicio măsură, ba mai mult, nu a dat niciun răspuns cadrelor didactice”.
Contactat privind această situaţie, şeful ISJ Bihor, Daniel Negrean, a spus că a făcut personal un control la şcoala din Marghita, dar „unele aspecte s-au confirmat, iar altele nu”.
Negrean a spus despre fondul şcolii cerut părinţilor că banii au fost adunaţi printr-o asociaţie a acestora, tot acolo fiind direcţionate şi sumele din virarea celor două procente din impozitul pe veniturile părinţilor.
Negrean a recunoscut şi rezultatul votului profesorilor pentru demiterea directorului, dar a precizat că a luat acest vot ca pe o „informare”.
Despre celalte nereguli descrise, şeful ISJ Bihor a spus că „nu s-au confirmat”.
La rândul său, directorul Colegiul Naţional „Octavian Goga”, Marcel Sas, a susţinut că „a fost o opţiune a părinţilor de a direcţiona fişele fiscale către asociaţia de părinţi, iar acolo se strâng fondurile astfel acumulate”.
Directorul Marcel Sas a negat că i-ar fi pus pe părinţi să plătească mobilierul ori că i-ar fi obligat să plătească orice altceva.
„Mi se pare o normalitate faptul că există nemulţumiţi, nu e normalitate să mulţumeşti pe toată lumea. De asemenea, nu mi se pare normalitate că profesorii îşi spală rufele în public”, a declarat Sas.
Marcel Sas este director al acestui colegiu de şapte ani.
Sindicaliştii mai susţin că pentru stoparea problemelor din învăţământ ar trebui adoptate măsuri urgente de modificare a legislaţiei, în special a Legii Educaţiei, în vederea simplificării procedurii de sancţionare disciplinară a personalului didactic, a institutirii, prin lege, a unor măsuri de protecţie a personalului din unităţile de învăţământ împotriva violenţei verbale şi fizice a părinţilor şi elevilor, manifestată din ce în ce mai des, potrivit sindicaliştilor, şi regândirea sistemului de salarizare a personalului din învăţământ.
Vineri, reprezentantul Consiliului Local al Sectorului 2 în Consiliul de Administraţie al Şcoli 10, Mihail Brancu, a declarat că s-a decis desfacerea contractului de muncă al învăţătoarei Dana Blându, începând din aceeaşi zi, adăugând că „nu putea o asemenea doamnă să pună o pată pe tot învăţământul românesc”.
ISMB s-a autosesizat, la sfârşitul anului trecut, în cazul învăţătoarei Dana Blându, de la Şcoala nr. 10, care ar apărea într-o înregistrare, făcută de mama unui copil de la clasa ei, cerând părinţilor bani pentru cadourile ce urmau să fie date de sărbători unor angajaţi ai unităţii.
În paralel, s-a constituit o comisie de disciplină la nivelul unităţii de învăţământ.
Totodată, ISMB a sesizat, în 30 decembrie, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2, în legătură cu presupuse fapte penale săvârşite de învăţătoarea Dana Blându.
Reprezentanţii ISMB declarau atunci că aspectele penale în acest caz vor fi analizate de către Parchet, iar cele administrative, de către unitatea de învăţământ.
Dosarul înregistrat la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2 a fost trimis, miercuri, de procurori la Secţia 6 Poliţie, unde sunt audiaţi, începând de joi, părinţi ai copiilor de la clasa învăţătoarei. Joi au fost să dea declaraţii femeia care a înregistrat-o pe învăţătoare atunci când cerea bani pentru cadouri şi alţi doi părinţi.
Potrivit anchetatorilor, după ce vor fi audiaţi cei aproximativ 20 de părinţi, va fi citată pentru a se prezenta la Secţia 6 Poliţie şi învăţătoarea Dana Blându.
Inspectorul şcolar general al Capitalei, Constantin Trăistaru, a anunţat, joi, că o decizie în cazul învăţătoarei Dana Blându de la Şcoala nr. 10 va fi luată după hotărârea Consiliului de Administraţie al unităţii de învăţământ.
La rândul lor, poliţiştii Secţiei 6 din Capitală care cercetează cazul învăţătoarei acuzate că cerea bani de cadouri de la părinţi vor lua în calcul, la instrumentarea dosarului, inclusiv rezultatele anchetei interne derulate la Şcoala nr. 10, au declarat surse din Poliţie.
Pe de altă parte, Trăistaru a confirmat că ISMB i-a suspendat contractul de detaşare pe funcţie a directoarei de la Şcoala 10, după ce aceasta formulase o solicitare în acest sens.
Directoarea Camelia Maria Fercu a prezidat şedinţa CA de vineri, mandatul ei la conducerea şcolii urmând să se încheie luni, 13 ianuarie.
Anchetele în acest caz au început după ce în presă a fost prezentată o înregistrare video preluată de pe YouTube, în care este surprinsă o discuţie între părinţi şi o învăţătoare de la Şcoala nr. 10 din centrul Capitalei, care cere bani pentru cadourile de sărbători.
Părinţii îi reproşează învăţătoarei că le cere prea mulţi bani, aceasta spunând că trebuie să fie oferite cadouri atât secretarei şcolii şi bibliotecarei, cât şi paznicilor şi femeilor de serviciu.
CITEŞTE ŞI: NEREGULI pe linie la Şcoala Generală 10. Noi dezvăluiri făcute de un părinte
Potrivit discuţiei surprinse în înregistrarea video, învăţătoarea le reproşează părinţilor că nu au strâns suficienţi bani de cadouri: „Astea-s cadourile voastre? Am sunat. Mai vine ceva, nu mai vine. Atât vă reprezintă? Nu sunteţi cartofi, nu sunteţi oi să vă învăţ!”.
„Eu v-am întrebat: v-aţi organizat? Este în politica românească, balcanică, de sărbători să se ofere. Mi s-a spus că aveţi un buget de 50 de lei la patru oameni. Şi am întrebat cui daţi aceste cadouri? Mi s-a spus: trei profesori şi un director. Şi cealaltă directoare are bube? Şi copiii nu salută doctorul, femeile de serviciu?”, le reproşează învăţătoarea părinţilor.
Când un părinte spune că deja au dat 200 de lei în 26 noiembrie şi susţine că nu este normal să dea 1.000 de lei că vine Moşul, învăţătoarea îi răspunde: „Bun, foarte bine, asta vă reprezintă!”.
Învăţătoarea spune apoi că de 50 de lei pot fi cumpărate sticle cu băutură pentru paznici: „Cincizeci de lei de la Moş duceţi spre cele şapte sticle de băutură pentru bodyguarzi. Şapte ori şapte sunt 49. Ce am cerut, fratele meu, ce am cerut?. Foarte bine, şapte lei pentru bodyguard nu e nicio problemă. Un cadou pentru bodyguard este perfect la 10 lei. Dar ca să îi dai secretarei şcolii, bibliotecarei şi informaticii …”.
Întrebată de un părinte de ce trebuie să dea bani pentru bibliotecară şi pentru informatică, învăţătoarea îi răspunde: „Pentru că este în comunitate, doamnă”.
Atunci când părinţii îi spun că nu pot da 500 de lei pentru cadouri, profesoara le răspunde: „Nu este problema mea! Pe mine nu mă încălzeşte, nu primesc onoruri, nu mă mută de la ţară, nu mi se întâmplă nimic. Copiii voştri însă o să fie, în schimb, nişte săraci în suflet! Pentru că i-am văzut cum doreau să se ducă să ofere”.
Învăţătoarea le spune apoi că „următoarea mişcare este de Paşte” şi le recomandă să se gândească până atunci dacă doresc să se alinieze „unui sistem românesc, balcanic, de stat”.
Aceasta a mai spus că, nici când avea „clasă de ţigani”, nu avea aşa cadouri.