Un nou seism poate lovi oricând Nepalul. Cutremurul din aprilie nu a eliberat toată energia de pe falie

Cutremurul devastator care a lovit în luna aprilie Nepalul a eliberat doar o fracțiune din energia acumulată pe falie, condiții în care un nou seism foarte puternic se poate produce oricând în această regiune a globului, conform rezultatelor unui nou studiu, informează Live Sciencce.
Filip Stan
08 aug. 2015, 09:28
Un nou seism poate lovi oricând Nepalul. Cutremurul din aprilie nu a eliberat toată energia de pe falie

În luna aprilie un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade, cu epicentrul la 80 de kilometri nord-vest de Kathmandu, a ucis peste 9.000 de oameni și a lăsat în urmă importante pagube materiale. Conform geologilor, acest cutremur s-a produs pe falia denumită Main Himalayan Thrust.

„Main Himalayan Thrust este o falie pe care s-au produs cutremure puternice cam în fiecare secol”, conform coordonatorului acestui studiu, Jean-Philippe Avouac, geofizician de la Universitatea Cambridge (Anglia). „Nepalul a pierdut doi regi în aceste cutremure, unul în 1255 și celălalt în 1344. Ultimul mare seism care a lovit Nepalul (în afara celui din aprilie), în 1934, a avut magnitudinea de 8,2 grade și a distrus Kathmandu”, a adăugat el.

Oamenii de știință susțin că seismele puternice se produc pe linii de falie din adâncul Pământului, unde straturi de roci care sunt blocate unul în celălalt alunecă brusc, eliberând în manieră catastrofală energia acumulată de-a lungul unor perioade lungi de timp. Pentru a afla cât de multă energie a fost eliberată pe falia Main Himalayan Thrust în timpul seismului din aprilie, dar și dacă a mai rămas energie acumulată ce ar putea provoca un nou cutremur, seismologii au analizat modul de desfășurare al dezastrului folosind seismometre dar și imagini din satelit.

Ei au ajuns la concluzia că undele seismice s-au răspândit spre est cu viteze de aproximativ 10.800 km/h, străbătând o distanță de 140 km și „deblocând o parte din falia Main Himalayan Thrust pe care s-a format masivul Himalaya”, conform lui Avouac, care și-a prezentat concluziile în ultimul număr al revistei Nature Geoscience.

Acest cutremur „a fost, de fapt, relativ slab”, susține Avouac. „Deși a fost cu certitudine o adevărată tragedie, cu aproape 10.000 de morți, nu face parte din categoria cutremurelor cu adevărat puternice care se pot produce în această regiune”, a precizat el.

Citeşte şi Cutremurul din Nepal: Bilanţul a urcat la 6.204 de morţi şi aproape 14.000 de răniţi

Seismul din luna aprilie din Nepal a dus la deblocarea unei mici fracțiuni a faliei. „O fâșie de falie de aproximativ 120 de kilometri lățime este complet blocată de la un capăt al Himalayei până la celălalt, pe o distanță de 2.000 de km”, susține Avouac. „Acest lung segment de vest al faliei a rămas blocat (acumulând energie) din anul 1505” și poate declanșa un seism cu mult mai puternic decât cel produs în luna aprilie.

Într-un studiu diferit Avouac și colegii săi au folosit rețelele GPS în regiunea cutremurului pentru a monitoriza cu exactitate modul în care s-a rupt falia. Ei au ajuns la concluzia că falia a alunecat un timp relativ scurt, de doar 6 secunde, accelerând și încetinind lin. Prin urmare, nu a generat acel tip de unde seismice de înaltă frecvență care au capacitatea de a distruge și clădirile cu înălțime mică, cum sunt majoritatea clădirilor de locuințe din regiune.

„Când am auzit că s-a înregistrat un cutremur cu magnitudinea de 7,8 atât de aproape de Kathmandu, m-am speriat foarte tare — Mă gândeam că numărul victimelor ar putea depăși 300.000 sau chiar 400.000 de oameni. Spre exemplu, cutremurul produs în 2005 în Kashmir a afectat o regiune mai puțin populată și a fost și de magnitudine mai mică, de 7,6 și tot a ucis 85.000 de oameni. Acest cutremur din Nepal însă nu a făcut atât de multe victime pentru că nu a generat multe unde seismice de înaltă frecvență”, a mai explicat el.

Cutremurul din luna aprilie, din Nepal, a transformat în ruine foarte mult clădiri mai înalte din Kathmandu, așa cum a fost cazul turnului de nouă etaje Dharahara, odinioară cea mai înaltă construcție din Nepal, ce a fost ridicat de regii nepalezi drept turn de observație. Seismul a generat unde de mică frecvență care au rezonat când au lovit bazinul de rocă de sub Kathmandu, generând vibrații care au distrus clădirile înalte fără a afecta mai deloc clădirile cu înălțimea mică.

Este evident că oamenii de știință nu pot să afle cu exactitate când se va produce următorul cutremur puternic din Nepal. „Ar putea să fie peste zece ani sau peste mai multe decade. Ceea ce este însă important este ca oamenii care trăiesc în astfel de regiuni să înțeleagă pericolul care planează asupra lor și să construiască clădiri mai solide, mai rezistente”, a subliniat Avouac.

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Ianis Hagi și Elena nu pot pleca în luna de miere! Ce se întâmplă în familia lor, după nuntă
Fanatik.ro
Când se schimbă vremea. Meteorologii ANM vin cu noi vești proaste
Capital.ro
Doliu în lumea muzicii. Adio, dragă DOAMNĂ! Muzica ei va fi eternă
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
De ce circulă în continuare TIR-urile pe Transfăgărășan. Suspiciuni de șpagă pe Valea Oltului pentru tranzit
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
România blocată. După Valea Oltului, Autostrada A3 București Ploiești. Cât țin restricțiile
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
Nu e iluzie optică! Ce și-a construit în balconul apartamentului acest bărbat din Cluj-Napoca
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Medicii au CONFIRMAT! Ce se intampla cu Joe Biden in aceste momente
Capital.ro
Asociațiile de proprietari nu sunt obligate. Proprietarii de apartamente nu au drept. Legea spune clar
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Președintele Joe Biden Testat Pozitiv la Covid-19, Va Continua să Lucreze în Izolare
MediaFlux
Anunț OFICIAL de la Casa de Pensii. DECIZIA care SCHIMBĂ radical PENSIILE
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'