Proiectul, numit Air’évolution, este un sistem de notare a vehiculelor ”în funcție de emisiile lor reale de particule poluante”, în scopul de a ”permite cetățenilor să știe în fine impactul real asupra mediului al vehiculelor pe care le cumpără și pe care le conduc”, potrivit unui comunicat difuzat la sfârșitul întâlnirii.
Lansat în cadrul C40 (Cities Climate Leadership Group), organizație ce reunește 90 de orașe interesate să acționeze pentru a proteja mediul, a cărei președinție este deținută timp de trei ani de primarul Parisului, Anne Hidalgo, dispozitivul va fi aplicat și în alte orașe, cum ar fi Madrid, Mexico City, Milano, Oslo și Tokyo.
Sub responsabilitatea ONG-ului ICCT (The International Council on Clean Transportation), în următoarele săptămâni vor fi instalați senzori mobili pe străzile orașelor vizate și pe diferite modele și mărci de vehicule ce vor fi testate. Fiecare model va primi o notă, calculată ”în funcție de totalitatea poluanților pe care îi emite într-o situație reală, adică în circulație”. Adică exact invers decât se practică astăzi în Uniunea Europeană, unde sistemul de notare nu evaluează decât anumiți poluanți și se bazează pe teste de laborator.
”Emisiile efective ale vehiculelor utilizate se dovedesc a fi de până la 15 ori mai mari decât cele constatate în timpul acestor teste” (de laborator), spune primarul Parisului.
În Paris, vehiculele sunt deja obligate de la 1 ianuarie să circule cu vinieta Crit’Air, care le clasifică în funcție de nivelul lor de emisii poluante, iar mașinile diesel fabricate înainte de 1997 nu au dreptul să circule.
În capitala britanică, mașinile cele mai poluante vor plăti din octombrie o taxă suplimentară pentru a avea acces în centrul orașului și se prevede ca Londra să devină până în 2020 o zonă de trafic cu ”emisii ultra-scăzute”.
Sursa: Agerpres