Noul sortiment de miere de albine care i-a cucerit pe românii care au încercat-o este mierea de castan. Aceasta nu se găsește în marile magazine, ci doar la băcăniile care comercializează produse de la producători locali.
„Mierea de castan este o miere foarte bogată în seleniu, în zinc, minerale, care poate fi folosită în diferite tratamente. O miere destul de rară„, spune apicultorul Ciprian Pașca pentru Observator.
Așa cum era de așteptat, prețul unui borcan de miere de castan nu este unul foarte mic, dar cu siguranță produsul merită până la ultimul bănuț cheltuit.
Un borcan de 960 de grame de miere de castan costă 80 de lei, unul de rapiță, la aceeași cantitate, 40 de lei, iar cea de salcâm 50 de lei.
La fel ca multe alte tipuri de miere, și cea de castan este produsă de albinele care colectează polenul. Ele transformă nectarul florilor și mierea depusă de insecte pe suprafața acestora într-o substanță groasă și dulce.
La începutul verii, florile galbene și foarte parfumate ale castanilor sunt polenizate de albine, care produc o miere catifelată, cu o culoare mai mult sau mai puțin închisă. Mierea de castan este obținută în principal din nectarul florilor de castan, care produc un polen bogat și abundent.
Înflorirea castanului începe la începutul verii, spre sfârșitul lunii iunie. Recoltarea acestei mieri are loc în lunile septembrie și octombrie. Căldurile prea intense pot avea efecte negative asupra cantității și calității mierii.
Mierea de castan se distinge printr-o aromă și un gust deosebit de amărui, chiar foarte amărui. Este cunoscută ca fiind o miere acidă, care poate intensifica gustul preparatelor tale. Mirosul său este puternic și lemnos, amintind de castane. Textura sa este foarte catifelată și delicată, iar culoarea variază de la negru intens la galben închis. Cristalizarea acestei mieri este lentă și durează, de obicei, luni de zile. Este o miere bogată în vitamine și oligoelemente precum fier, calciu, magneziu și potasiu.
Ca toate tipurile de miere naturală, mierea de castan are numeroase proprietăți medicinale. Este cunoscută pentru faptul că favorizează regenerarea celulelor pielii și cicatrizarea acesteia. Fortifică și stimulează sistemul imunitar. Este un tonic natural și ajută la combaterea oboselii. Antioxidanții naturali din compoziția sa ajută organismul să lupte împotriva agenților infecțioși, iar proprietățile sale antiinflamatoare reduc simptomele alergiilor, cum ar fi tusea. Poate servi și ca exfoliant natural, fiind utilă pentru tratarea acneei și curățarea impurităților de pe față.