Un nou spital militar va fi construit în Ghencea. Momentan este vorba doar despre un proiect pus în dezbatere la nivelul MApn, prin urmare nu se știe mărimea și capacitatea unității medicale.
Un nou spital militar va fi construit în Ghencea
”Este vorba despre un proiect pe care îl avem în dezbatere la nivelul Ministerului Apărării Naţionale şi toate aceste elemente vor urma să se concretizeze. Cert este că am identificat suprafaţa de teren unde va urma să fie construit şi a intrat în procesul tehnic de planificare a acestei noi facilităţi, în zona Ghencea”, a afirmat Nicolae Ciucă joi la Parlament.
Citește și: Raed Arafat anunţă o nouă modalitate de raportare a cazurilor COVID: Calculul este total. Va fi o creştere!
Investiţii COLOSALE pentru spitale aproape goale
Spitalele COVID au început să apară ca ciupercile după ploaie de când a început pandemia. Că au sau nu pacienţi infectaţi cu noul virus unităţile medicale COVID sau suport-COVID au funcţionat, au consumat şi au primit banii necesari poate mai repede ca niciodată.
Chiar dacă numărul de pacienţi COVID-19 s-a micşorat evident în ultima lună, plătim încă sume colosale pentru spitalele blocate din cauza pandemiei. Tratarea noului coronavirus costă mult, protecţia personalului are şi ea costuri ridicate iar spitalele publice care tratează patologia COVID-19 sunt plătite la nivelul cheltuielilor generate de activitate, indiferent de serviciile contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate.
Pandemia a adus însă schimbarea acestei modalităţi de decontare, iar spitalele, limitate fără voia lor din a presta un anumit volum de servicii (cel contractat), au primit bani la nivelul cheltuielilor efectiv realizate.
Această modalitate de decontare s-a păstrat până astăzi, chiar şi pentru spitalele care tratează atât COVID-19, cât şi patologie non-COVID.
„Noi iniţial contractăm aşa cum contractam şi înainte de pandemie, conform legislaţiei, în funcţie de anumiţi indicatori, iar pentru spitalele care tratează COVID, şi noi le avem pe toate patru (n.red. – Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orăşenesc Corabia, Spitalul Orăşenesc Balş), se plăteşte la nivelul cheltuielile efective. Vă dau un exemplu: dacă spitalul are un contract de 2 milioane pe lună şi raportează (n. red. – servicii) de 500.000 lei din 2 milioane, dacă cheltuiala efectivă este de 2,5 milioane, îi plătim 2,5 milioane”, a explicat directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Olt, Sorina Oancea.