Litoralele populate sunt amenințate de eroziune, schimbări climatice și creșterea nivelului mării. Zonele cu risc includ Surfers ‘Paradise în Queensland, St Tropez, Honolulu, Copacabana, Costa del Sol și Weymouth.
Cercetătorii mai au o urmă de speranţă și cred că o reducere moderată a emisiilor de gaze cu efect de seră ar putea preveni 40% din pierderea prevăzută. Centrul comun de cercetare al Comisiei Europene din Ispra din nordul Italiei a analizat imagini din satelit, cu plaje de peste 30 de ani.
Autorul studiului, Dr. Michalis Vousdoukas, care a condus cercetarea, a declarat că: „Rezultatele indică faptul că aproximativ 50% din plajele de nisip din lume sunt expuse riscului de eroziune severă. Jumătate din plajele lumii ar putea dispărea până la sfârșitul secolului din cauza schimbărilor climatice și creșterii nivelului mării.
Situația poate deveni mai critică pentru comunitățile mici, populate de turişti. Plajele cu nisip ocupă mai mult de o treime din coasta globală și sunt valoroase din mai multe privințe, deoarece oferă venituri economice prin recreere și turism.
De asemenea, sunt foarte valoroase şi pentru mediu, deoarece oferă protecție naturală împotriva furtunilor și a ciclonilor.
Unele țări vor fi mai afectate decât altele, Gambia și Guineea-Bissau se confruntă cu pierderea a peste 60% din plajele lor cu nisip alb„.
„Între un sfert și jumătate din plajele de nisip din Marea Britanie se vor retrage cu mai mult de o sută de metri în următorul secol, în funcție de cât de rapid se topesc straturile de gheață polară”, potrivit profesorului Andrew Shepherd, director al Centrului pentru observații polare și Modelare la Universitatea din Leeds.
„Această nouă cercetare arată că aproximativ 30% și 60% din zonele situate cu o mică adâncime în fața plajelor de nisip vor fi grav amenințate de eroziune, din cauza schimbărilor climatice sub emisiile ridicate de gaze cu efect de seră de către mijlocul și respectiv sfârșitul secolului XXI„, a declarat dr. Suzana Ilic de la Universitatea Lancaster.
Studiul a fost publicat în revista Nature Climate Change.