Un nou studiu contrazice teoriile potrivit cărora încălzirea globală ar fi stagnat

Un studiu publicat miercuri de oamenii de știință de la Universitatea Berkeley din California și de la Berkeley Earth, un institut de cercetare non-profit, contrazice fenomenul numit "discontinuitate (hiatus) a încălzirii globale" și confirmă creșterea temperaturii oceanelor cu 0,12 grade Celsius pe deceniu în ultimele două decenii, de aproape două mai mult decât cât se estimase inițial, informează DPA.
Iulian Tudor
05 ian. 2017, 11:38
Un nou studiu contrazice teoriile potrivit cărora încălzirea globală ar fi stagnat

Noțiunea de discontinuitate sau de stagnare a încălzirii globale a fost avansată de unii oameni de știință care au susținut existența unei încetiniri a fenomenului de încălzire a oceanelor în ultimii 15 ani, concluzii promovate de cei sceptici cu privire la existența acestui fenomen și folosit ca dovadă pentru a demonstra că schimbările climaterice sunt o păcăleală. În 2013, Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC) raporta că încălzirea suprafeței Pământului a încetinit până la „o tendință liniară în ultimii 15 ani în comparație cu ultimii 30-60 de ani”. Însă, specialiștii de la Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) au anunțat anul trecut în jurnalul „Science” că temperatura oceanelor este în mod „consistent subestimată” prin modelele folosite pentru măsurători, menționează BBC.

O analiză indică faptul că geamandurile moderne utilizate în prezent pentru măsurarea temperaturii oceanelor tind să raporteze temperaturi ușor mai scăzute decât sistemele mai vechi, amplasate pe nave, chiar și atunci când măsoară aceeași zonă din ocean în același timp. Din cauza înlocuirii modului vechi de măsurare cu cel nou, cu sisteme de geamanduri, au fost ascunse unele dintre datele cu privire la încălzirea globală.

În urma corectării datelor, oamenii de știință de la Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) au calculat că oceanele s-au încălzit de fapt cu 0,12 grade Celsius pe deceniu din 2000, aproape de două ori mai rapid decât se estimase anterior, respectiv 0,07 grade Celsius per deceniu.

Noul studiu, publicat miercuri în jurnalul „Science Advances”, care a folosit date obținute de la sateliți, sonde robotizate flotante și geamanduri, demonstrează că estimările anterioare ale NOAA sunt corecte. „Concluzia rezultatelor noastre este că NOAA a nimerit-o, că datele nu au fost exagerate”, susține autorul principal al studiului, Zeke Hausfather, absolvent la Universitatea Berkeley, care a explicat faptul că în trecut marinarii efectuau măsurători ale temperaturii oceanelor luând apă cu găleata din ocean și folosind un termometru. Ulterior, în anii ’50, măsurătorile au fost realizate automat, pe ambarcațiuni, însă în camera motoarelor, o zonă de obicei caldă. În prezent, geamandurile raportează temperaturi ușor mai reci în comparație cu cele precedente deoarece acestea efectuează măsurători direct din ocean.

Grupurile care activează în domeniul monitorizării climei încearcă să combine date prelevate prin instrumente diverse, ceea ce conduce la concluzii diverse, atrage atenția Hausfather. În cadrul noului studiu, cercetătorii au utilizat în mod separat date obținute prin sateliți, geamanduri și sonde robotizate flotante și au constat că în cazul fiecărui set de instrumente în parte concluziile erau asemănătoare celor prezentate de NOAA. Acest lucru susține faptul că oceanele s-au încălzit cu 0,12 grade Celsius pe deceniu în ultimele două decenii, de aproape două ori față de estimările inițiale. Din acest motiv, susțin oamenii de știință, tendința ascendentă a temperaturilor observată în ultima jumătate a secolului XX a continuat în primii 15 ani din secolul XXI și nu a existat o discontinuitate sau stagnare.

„Studiul nostru vizează în principal acel „hiatus”, pe care s-a concentrat multă lume care a susținut că încălzirea globală a încetinit mult sau chiar a stagnat”, a declarat Hausfather said. „Pe baza analizei noastre, o mare parte din aparenta încetinire în procesul de încălzire globală a fost determinată de erorile măsurătorilor realizate pe ambarcațiuni”, a completat acesta.

Citeşte şi VINE ERA GLACIARĂ. Cercetătorii au făcut anunţul oficial. „Ne aşteaptă 10 ANI DE IARNĂ”

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Țara de lângă România care a început să facă provizii uriașe de lapte, brânză și carne de vită. E la 670 de km de noi și cu avionul ajungi în 55 de minute
Capital.ro
Apare un nou permis de conducere. Noi reguli pentru toți șoferii din UE. Se vor aplica și în România
Playtech.ro
Câte contracte de muncă poți avea legal în 2025. Ce trebuie să știe orice angajat
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Familiile ofițerilor ruși din Flota Mării Negre au părăsit Crimeea, susțin partizanii ucraineni
wowbiz.ro
Mihai Bobonete, în doliu! A murit chiar în noaptea de Înviere: „Ne-a părăsit acum câteva momente”
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un bărbat, în vârstă de 40 de ani, a murit în timpul unei drumeții în Munții Măcinului! Totul s-a petrecut sub ochii familiei
Cancan.ro
Mai RAR așa ceva! Pe ce dată pică Paștele în 2026, de fapt
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Informație pentru cei care stau la casă. Se aplică neapărat în fiecare curte
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Doliu în lumea teatrului românesc: Un mare actor a murit în noaptea de Înviere! Mihai Bobonete a făcut anunțul trist: „Ne-a parasit acum cateva momente”
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Data la care vin pensiile în luna mai! Ziua liberă care schimbă planul. Când primesc seniorii banii după Paște
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Prima zi de Paște: ce s-a întâmplat cu adevărat? Între evanghelie, istorie și revelație