Noțiunea de discontinuitate sau de stagnare a încălzirii globale a fost avansată de unii oameni de știință care au susținut existența unei încetiniri a fenomenului de încălzire a oceanelor în ultimii 15 ani, concluzii promovate de cei sceptici cu privire la existența acestui fenomen și folosit ca dovadă pentru a demonstra că schimbările climaterice sunt o păcăleală. În 2013, Grupul interguvernamental de experți în evoluția climei (Intergovernmental Panel on Climate Change — IPCC) raporta că încălzirea suprafeței Pământului a încetinit până la „o tendință liniară în ultimii 15 ani în comparație cu ultimii 30-60 de ani”. Însă, specialiștii de la Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) au anunțat anul trecut în jurnalul „Science” că temperatura oceanelor este în mod „consistent subestimată” prin modelele folosite pentru măsurători, menționează BBC.
O analiză indică faptul că geamandurile moderne utilizate în prezent pentru măsurarea temperaturii oceanelor tind să raporteze temperaturi ușor mai scăzute decât sistemele mai vechi, amplasate pe nave, chiar și atunci când măsoară aceeași zonă din ocean în același timp. Din cauza înlocuirii modului vechi de măsurare cu cel nou, cu sisteme de geamanduri, au fost ascunse unele dintre datele cu privire la încălzirea globală.
În urma corectării datelor, oamenii de știință de la Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA) au calculat că oceanele s-au încălzit de fapt cu 0,12 grade Celsius pe deceniu din 2000, aproape de două ori mai rapid decât se estimase anterior, respectiv 0,07 grade Celsius per deceniu.
Noul studiu, publicat miercuri în jurnalul „Science Advances”, care a folosit date obținute de la sateliți, sonde robotizate flotante și geamanduri, demonstrează că estimările anterioare ale NOAA sunt corecte. „Concluzia rezultatelor noastre este că NOAA a nimerit-o, că datele nu au fost exagerate”, susține autorul principal al studiului, Zeke Hausfather, absolvent la Universitatea Berkeley, care a explicat faptul că în trecut marinarii efectuau măsurători ale temperaturii oceanelor luând apă cu găleata din ocean și folosind un termometru. Ulterior, în anii ’50, măsurătorile au fost realizate automat, pe ambarcațiuni, însă în camera motoarelor, o zonă de obicei caldă. În prezent, geamandurile raportează temperaturi ușor mai reci în comparație cu cele precedente deoarece acestea efectuează măsurători direct din ocean.
Grupurile care activează în domeniul monitorizării climei încearcă să combine date prelevate prin instrumente diverse, ceea ce conduce la concluzii diverse, atrage atenția Hausfather. În cadrul noului studiu, cercetătorii au utilizat în mod separat date obținute prin sateliți, geamanduri și sonde robotizate flotante și au constat că în cazul fiecărui set de instrumente în parte concluziile erau asemănătoare celor prezentate de NOAA. Acest lucru susține faptul că oceanele s-au încălzit cu 0,12 grade Celsius pe deceniu în ultimele două decenii, de aproape două ori față de estimările inițiale. Din acest motiv, susțin oamenii de știință, tendința ascendentă a temperaturilor observată în ultima jumătate a secolului XX a continuat în primii 15 ani din secolul XXI și nu a existat o discontinuitate sau stagnare.
„Studiul nostru vizează în principal acel „hiatus”, pe care s-a concentrat multă lume care a susținut că încălzirea globală a încetinit mult sau chiar a stagnat”, a declarat Hausfather said. „Pe baza analizei noastre, o mare parte din aparenta încetinire în procesul de încălzire globală a fost determinată de erorile măsurătorilor realizate pe ambarcațiuni”, a completat acesta.
Citeşte şi VINE ERA GLACIARĂ. Cercetătorii au făcut anunţul oficial. „Ne aşteaptă 10 ANI DE IARNĂ”