Dan Voiculescu a declarat marţi, înainte de proces, că nu are emoţii şi că ceea ce spune Laura Codruţa Kovesi „cu decembrie 2014 este incorect”. „Într-adevăr, în noiembrie 2014 e o prescripţie, dar de fapt nu e prescripţie, pleacă Băsescu”, a spus Voiculescu.
„La ora actuală, CSM-ul va trebui să analizeze dacă trebuie sancţionată şi dacă se pune problema excluderii din magistratură. Un magistrat nu are voie, prin regulament şi prin lege, să se pronunţe asupra dosarelor care sunt în curs de judecare. Nu are voie! Şi dacă doamna procuror încalcă legea, va trebui să răspundă ca oricare dintre noi. A vrut să pună presiune pe doamna judecător”, a adăugat Voiculescu.
Dan Voiculescu a mai spus că nu îi este teamă de noul complet.
„M-am uitat pe CV-ul doamnei judecător Camelia Bogdan şi am văzut că e documentată, e preocupată de studiu, are foarte multe comunicări, lucrări şi e specializată în spălarea banilor. Am mare încredere că, fiind specializată în spalarea banilor, va fi în măsură să stabilească cum mi-am spălat eu banii cu proprii bani. Comparaţia cu Vântu nu are nicio legătură”, a spus Voiculescu.
Voiculescu s-a oprit la o cafenea, înainte de a intra în sala de judecată, şedinţa fiind programată pentru ora 12.30
Procesul în care este acuzat Dan Voiculescu a fost amânat pe 10 iunie pentru că doi dintre inculpaţi, Popa Corneliu şi Petre Alexandru, nu au avut avocaţi, astfel încât la termenul următor ei vor fi reprezentaţi de apărători din oficiu, informează Agerpres.
Dosarul va fi judecat de un nou complet de magistraţi, format din judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea.
Aceştia au promovat de curând la Curtea de Apel Bucureşti de la Tribunalul Bucureşti, urmând ca primul lor dosar să fie cel privind ICA.
Iniţial, completul de judecată de la Curtea de Apel Bucureşti în dosarul ICA era format din Florică Duţă şi Stan Mustaţă. Ultimul a fost arestat pentru corupţie şi înlocuit de judecătoarea Luminiţa Cristiu-Ninu, însă şi aceasta din urmă a fost înlocuită de judecătoarea Carmen Constanţa Balaci. Ulterior, Florică Duţă s-a pensionat.
Preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată în decembrie 2008 de procurorii DNA, în calitate de acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, de membru al Adunării Generale a Acţionarilor şi al Consiliului de Administraţie ale ICA şi de membru al AGA şi director general al SC ‘Bioprod’ SA Bucureşti.
Procurorii anticorupţie au reţinut în sarcina acestuia infracţiunile de folosire de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum şi de spălare de bani, ambele infracţiuni săvârşite în formă continuată.
În acest dosar a mai fost trimis în judecată fostul administrator al SC ‘Benefica’ SA Bucureşti (firmă din grupul Grivco) Jean-Cătălin Sandu, pentru complicitate la infracţiunea de stabilire, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de valoarea comercială reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar.
De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti, a fost trimis în judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.