Pentru zeci de ani, oamenii de ştiinţă de pe întreaga planetă au încercat să creeze teste de sânge care ar putea detecta timpuriu boala Alzheimer în speranţa că vor înlocui analize scumpe precum cele efectuate pe creier sau puncţiile lombare.
O echipă de cercetători australieni şi japonezi susţin că au dezvoltat testul cu cea mai mare acurateţe pentru a găsi cele mai timpurii indicii aie Alzheimer-ului – o acumulare a unei proteine în creier cunoscută ca beta-amiloid.
Colin Masters, unul dintre cercetători, un profesor laureat al Institutului Florey din Melbourne a declarat că testul de sânge indică riguros boala Alzheimer în peste 90% din cazuri, informaţie bazată pe un test efectuat pe 252 de pacienţi australieni şi 121 de pacienţi japonezi.
Testul poate detecta acumularea beta-amiloidului la oameni care nu arată niciun semn de Alzheimer, cum ar fi pierderea memoriei, dar şi la persoane cu simptome moderate sau care suferă de demenţă.
„Odată cu ajungerea la vârsta de 60-70 de ani, 30% din populaţie arată semne că această proteină începe să se acumuleze în creier şi acum acest lucru poate fi detectat de noul test. Pot să văd un viitor, peste cinci ani, în care oamenii vor face verificare la fiecare cinci ani după vârsta de 55 sau 60 de ani pentru verifica dacă vor avea Alzheimer sau nu”, a declarat Masters.
Boala Alzheimer începe să se dezvolte cu aproape 30 de ani înainte ca simptomele clare să apară.
Noul test ar ofer un avantaj important pentru cei cu risc de Alzheimer pentru că îşi vor putea ajusta somnul, să facă mai multă mişcare sau să îşi schimbe dieta.