În România, potrivit Codului muncii, angajații pot beneficia de un nou tip de concediu. Este vorba despre concediul de îngrijitor. Chiar dacă acesta se poate acorda din 2022, recent a fost reglementat, ca urmare a transpunerii unei directive europene.
S-a clarificat, astfel, că este un beneficiu plătit, potrivit avocatnet.ro, site care detaliază condiţiile obţinerii acestuia.
Concediul de îngrijitor este concediul acordat salariaţilor în vederea oferirii de îngrijire sau sprijin personal unei rude. În această categorie pot intra fiul, fiica, mama, tatăl sau soţul/soţia unui salariat.
Dar și persoane care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu salariatul şi care are nevoie de îngrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.
Acest tip de concediu nu trebuie confundat cu cel pentru îngrijirea copilului bolnav. Cele două au ceva puncte comune, dar sunt fundamental diferite.
Concediul de îngrijitor vizează doar anumite afecțiuni medicale. Iar acordarea sa nu presupune o indemnizație în cuantumul prevăzut de lege și pe care angajatorul o recuperează apoi de la stat.
Concediu de odihnă 2024: până la ce dată sunt angajatorii obligați să acorde angajaților zilele libere
Angajatorul e obligat să-l acorde și să și plătească angajatul pe perioada celor până la cinci zile. Cei care refuză acordarea concediului de îngrijitor salariaților riscă amenzi cuprinse între 4.000 și 8.000 de lei.
În Codul muncii se menționează dreptul la cinci zile lucrătoare într-un an. Nu se spune dacă trebuie să fie consecutive sau dacă se acordă și fracționat.
Cu alte cuvinte, oricare dintre variante e posibilă. De asemenea, prin contractul colectiv de muncă aplicabil se poate stabili pentru concediul de îngrijitor o durată mai mare.
Pentru acordarea acestui tip de concediu nu contează dacă angajatul abia și-a început relația de muncă. Nu are relevanță câte zile de medical a avut în ultimele 12 luni. Și nici că tocmai s-a întors din concediul de odihnă. Astfel, dreptul la acest tip de concediu este privit independent de orice alte drepturi pe care i le oferă legea angajatului. Totodată, aceste zile de concediu de îngrijitor nu vor diminua zilele de concediu de odihnă la care are dreptul angajatul.
Citește și: Concediu de odihnă 2024. Ce spune Codul Muncii despre noile drepturi ale angajaților