Un nou tip de concediu în România. Majoritatea angajaților își pot lua concediu de odihnă atunci când simt nevoia să se deconecteze de la viața profesională și să se bucure de o perioadă de relaxare. Durata minimă legală a concediului e de 20 de zile, însă poate varia în funcție de fiecare angajator. Important e să se respecte legea și să fie în conformitate cu contractul colectiv de muncă aplicabil.
Sărbătorile legale, zilele libere plătite, care sunt stabilite prin contract de muncă colectiv, nu se încadrează în concediul de odihnă anual.
Cetățenii români trebuie să știe acum că există un nou tip de concediu, iar el e valabil pentru angajații care locuiesc în aceeași casă cu persoane ce necesită îngrijiri speciale sau asistență, din cauza unor boli grave sau a unor evenimente cu impact puternic, fiind denumit „concediu de îngrijitor”. Noul tip de concediu a fost introdus recent în Codul Muncii prin Legea 283/2022.
Angajatorul e obligat să ofere acest concediu de maximum 5 zile în cel mult 30 de zile de la solicitarea angajatului. Pentru ca legea să fie respectată, angajatul are obligația depunerii la angajator a documentelor prin care face dovada faptului că persoana căreia i-a oferit îngrijire sau sprijin este rudă sau o persoană care locuiește în aceeași gospodărie cu acesta, precum și a existenței problemei medicale grave, care a determinat solicitarea concediului de îngrijitor de către salariat.
Angajatul trebuie să dovedească că persoana care are nevoie de îngrijire specială e rudă cu el și tocmai de aceea trebuie să depună câteva documente:
Mai sunt necesare documentele prin care angajatul face dovada reședinței persoanei căreia îi acordă îngrijire, condiția obligatorie fiind aceea de a coincide cu cea a angajului.
Pentru a dovedi existența problemei medicale grave e nevoie de documentul medical reprezentat ori de biletul de externare din spital, adeverința medicală emisă de medicul curant sau de medicul de familie.
Citește și CONCEDII 2023. Mai multe zile libere pentru bugetarii cu vechime în muncă