Un nou tip de concediu în România. Cine poate sta acasă 6 luni cu bani de la stat

Părinții de gemeni, tripleți sau multipleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea bebelușilor.
Filip Stan
11 sept. 2024, 15:41
Un nou tip de concediu în România. Cine poate sta acasă 6 luni cu bani de la stat

Statul român propune măsuri legislative care includ concediu simultan de șase luni pentru ambii părinți și opțiunea de a angaja un asistent plătit, pentru a sprijini familiile cu gemeni, tripleți și multipleți.

Părinții de gemeni sau multipleți ar putea beneficia de un concediu simultan de șase luni pentru creșterea nou-născuților, conform unei propuneri legislative recente depuse în Parlament. Această inițiativă are scopul de a sprijini familiile și de a combate scăderea demografică din România. În plus, părinții pot opta pentru angajarea unui asistent plătit de stat pentru a-i ajuta în îngrijirea copiilor în această perioadă.

În ultimul an, România a înregistrat peste 2.000 de perechi de gemeni, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Această tendință este în creștere la nivel global, cu o rată a nașterilor de gemeni care a crescut cu o treime din anii 1980. Aproximativ 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc anual, în mare parte ca rezultat al tratamentelor de fertilitate.

Concediu 2024. Mai aveţi zile de concediu din 2023? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

„Trebuie să scădem din aceste greutăți și aici intervine statul și sprijină familia, familia în care în loc de unul ajung doi sau chiar trei copii, familia a căror rutină zilnică, deja și cu un singur copil, se schimbă. Ce se întâmplă când vin deodată doi? Și cheltuielile familiei cresc, trebuie să ne îngrijim de scutece, scosul la plimbare, alimentația acelui copil. Astfel, putem să asigurăm prezența tatălui concomitent cu prezența mamei și pentru dezvoltarea unei armonii de familie.

Cele patru luni suplimentare vor fi acoperite de stat, efortul bugetar estimat fiind de puțin peste 36 milioane de lei. Părinții pot opta și pentru angajarea unei persoane care să o ajute pe mamă la îngrijirea micuților.

Putem să oferim chiar până la vârsta de șase luni a gemenilor acest asistent care ajută pe mamă, ca să îmbrace acei copii, ca să schimbe scutecele, ca să alăpteze și să schimbe între alăptat acei copii, să-i pregătească pentru plimbare.

În Europa, nașterile și familiile cu mai mulți copii sunt sprijinite printr-o serie de măsuri combinate. Germania este un astfel de exemplu, spune Eva Andreea Csep, inițiatoarea proiectului, deputată UDMR.

Zile libere în 2025. Angajații români vor avea mai multe minivacanțe, prima fiind chiar în ianuarie

De asemenea, părinții ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea nou-născuților. Aceasta înseamnă că ambii părinți pot lua concediu în același timp, ceea ce le permite să împărtășească responsabilitățile de îngrijire a copiilor, facilitând astfel o tranziție mai ușoară în perioada de adaptare. Cele patru luni suplimentare de concediu vor fi acoperite de stat, efortul bugetar estimat fiind de puțin peste 36 de milioane de lei.

24b436EM

Un alt aspect important este posibilitatea de a angaja o bonă plătită cu un ajutor financiar de stat, care să ajute la îngrijirea copiilor în primele luni de viață. Această opțiune va oferi părinților un sprijin suplimentar, permițându-le să se concentreze mai bine asupra nevoilor lor și ale copiilor lor.

În Europa, familiile cu mai mulți copii beneficiază de sprijin prin măsuri diverse, Germania fiind un exemplu relevant al acestor inițiative, scrie Euronews.ro

Bogdan Bucur, lector universitar sociologie, SNSPA: „În prezent, populația României scade dramatic de la un an la altul”

„Natalitatea poate fi stimulată, reglată de către un stat prin patru tipuri de politici publice. Încurajarea, stimularea politicilor de creștere a copilului. Aici, avem grădinițe, avem școli, creșe, avem posibilitatea de a sprijini achiziționarea de produse specifice pentru copii mici la prețuri subvenționate sau chiar gratuit, oferite prin sistemul de creșe. A doua categorie, un program mai bun la locul de muncă, oferirea de bone gratuit, susținere financiară. Trei, susținere financiară directă, ceea ce a încercat să facă Spania, și anume să intre câteva mii de euro pe card mamei în momentul în care a născut copilul. Și patru, ceea ce se cheamă politici de susținerel pentru programele de tip FIV, nașterea asistată medical.

În prezent, populația României scade dramatic de la un an la altul. În luna iulie a acestui an s-au născut peste 14.500 de copii. Deși procentul este în creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut, sporul demografic se menține negativ, numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai mare decât cel al nașterilor”.

Andrea Csép (UDMR) a iniţiat un proiect de acordare a unui sprijin financiar de 35.000 de lei familiilor cu minimum trei copii la cumpărarea de maşini cu șapte locuri

Deputatul UDMR Andrea Csep a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a depus în Parlament un proiect de lege pentru acordarea unui ajutor de 35.000 de lei familiilor cu mulţi copii, pentru achiziţionarea unor maşini cu şapte locuri, transmite Agerpres.

„Vrem să ajutăm familiile să achiziţioneze o maşină mai mare, legea pe care am iniţiat-o prevede 35.000 lei ca şi sprijin pentru familii pentru cumpărarea unui autovehicul nou, de şapte persoane, acest sprijin pentru cumpărarea autovehiculului se acordă doar familiilor care au cel puţin trei copii. Este foarte interesant că am început să vorbesc despre aceste proiect de lege şi deja au venit propuneri din partea cetăţenilor. Mi-au semnalat că nu m-am gândit la copiii cu dizabilităţi, fiindcă aceste maşini pentru şapte persoane sunt cele care se pot adapta şi pentru scaune cu rotile (…) Am spus că atunci când vom discuta în Parlament această propunere, voi ţine cont de aceste remarci. Şi eu sunt mama a trei copii şi ştiu ce înseamnă să nu ai loc în spate, mai ales când ai doi gemeni şi o fetiţă mai mare dar nu o poţi aşeza în faţă”, a declarat Andrea Csep.

Deputatul a spus că iniţiativa sa doreşte să vină în sprijinul familiilor cu mulţi copii, pentru care schimbarea maşinii este un sacrificiu mult prea mare.

„Este un sacrificiu mare din partea familiei când trebuie să cumperi maşină. Este mai green fiindcă nu trebuie să mergi cu două maşini. Am prieteni care au patru copii şi când a venit al patrulea îşi făceau probeleme cum vor încăpea cu toţii. Ştim foarte bine că familiile sunt foarte mobile acum, trebuie să avem şi siguranţă şi confort pentru toată familia. (…) Această sumă pe care am propus-o de 35.000 lei este aproximativ o treime din preţul unei maşini noi pentru şapte persoane”, a precizat Andrea Csep.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
EXCLUSIV / Robert Lele, anchetat de procurori după ce a bătut-o pe Andra Volos. Manelistul a fugit și Poliția nu l-a mai găsit acasă
Bzi.ro
Jojo arată senzațional la 44 de ani! Care este secretul siluetei sale perfecte
Fanatik.ro
„Un haos total!” Elena Lasconi, prima reacție pentru Fanatik după decizia de suspendare a anulării alegerilor
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obiectele interzise în mașină. Iei amendă de 3.000 de lei
Playtech.ro
Distanţa dintre perete şi frigider. Aşa va consuma mai puţin curent
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Rusia amenință Europa cu folosirea armelor nucleare dacă se confruntă cu acțiuni considerate neprietenoase
wowbiz.ro
Fiul adoptiv al Luminiței Anghel, în stare de șoc! Ce a aflat David Pușcaș despre mama lui naturală și ce mesaj i-a transmis?: „Îmi este frică, nu poți să faci chestia asta singur. Vreau să...”
Spynews
Cătălin Dobrescu, fostul soț al Oanei Radu, și-a cerut iubita în căsătorie! Cum a reacționat Alina
Spynews
Cătălin Botezatu și Nicolle Fota se pregătesc de nuntă?! Iubita designerului a dezvăluit cum își dorește să arate rochia de mireasă
Evz.ro
Mutare strategică făcută de Ungaria în inima României!
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Raluca Zenga, apariție exotică într-un costum de baie cu o vedere generoasă, chiar în ziua de Paşte
kanald.ro
Doliu în lumea fotbalului! A murit chiar în camera de hotel, înainte de un meci important
Cancan.ro
Mariana Moculescu, pe mâna medicilor! A chemat ambulanța de urgență: 'Nu mai pot să mai lupt'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Regulă obligatorie la gunoi pentru români. Amendă 25.000 de lei pe loc. E total interzis oriunde în țară
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prietena Soranei Cîrstea, divorțată de o vedetă TV! Pentru ea a părăsit-o milionarul pe Ana
stirilekanald.ro
Maria a murit de Paște, la slujba de Înviere. Femeia s-a prăbușit la pământ, în biserică. Ce i-a spus preotului înainte să moară: "Tare greu mi-a fost să ajung astăzi la biserică"
Ce pensie primește un român în 2025, dacă a lucrat doar 15 ani cu carte de muncă
MediaFlux
Vouchere de 10.000 lei pentru cupluri, în 2025. Anunțul Ministerului Muncii
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
E la mare modă: planta zen care te liniștește… până-ți crapă ficatul