Un nou tip de concediu în România. Cine poate sta acasă 6 luni cu bani de la stat

Părinții de gemeni, tripleți sau multipleți ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea bebelușilor.
Filip Stan
11 sept. 2024, 15:41
Un nou tip de concediu în România. Cine poate sta acasă 6 luni cu bani de la stat

Statul român propune măsuri legislative care includ concediu simultan de șase luni pentru ambii părinți și opțiunea de a angaja un asistent plătit, pentru a sprijini familiile cu gemeni, tripleți și multipleți.

Părinții de gemeni sau multipleți ar putea beneficia de un concediu simultan de șase luni pentru creșterea nou-născuților, conform unei propuneri legislative recente depuse în Parlament. Această inițiativă are scopul de a sprijini familiile și de a combate scăderea demografică din România. În plus, părinții pot opta pentru angajarea unui asistent plătit de stat pentru a-i ajuta în îngrijirea copiilor în această perioadă.

În ultimul an, România a înregistrat peste 2.000 de perechi de gemeni, conform datelor Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Această tendință este în creștere la nivel global, cu o rată a nașterilor de gemeni care a crescut cu o treime din anii 1980. Aproximativ 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc anual, în mare parte ca rezultat al tratamentelor de fertilitate.

Concediu 2024. Mai aveţi zile de concediu din 2023? Când se poate recupera concediul de odihnă pe care nu l-aţi luat anul trecut

„Trebuie să scădem din aceste greutăți și aici intervine statul și sprijină familia, familia în care în loc de unul ajung doi sau chiar trei copii, familia a căror rutină zilnică, deja și cu un singur copil, se schimbă. Ce se întâmplă când vin deodată doi? Și cheltuielile familiei cresc, trebuie să ne îngrijim de scutece, scosul la plimbare, alimentația acelui copil. Astfel, putem să asigurăm prezența tatălui concomitent cu prezența mamei și pentru dezvoltarea unei armonii de familie.

Cele patru luni suplimentare vor fi acoperite de stat, efortul bugetar estimat fiind de puțin peste 36 milioane de lei. Părinții pot opta și pentru angajarea unei persoane care să o ajute pe mamă la îngrijirea micuților.

Putem să oferim chiar până la vârsta de șase luni a gemenilor acest asistent care ajută pe mamă, ca să îmbrace acei copii, ca să schimbe scutecele, ca să alăpteze și să schimbe între alăptat acei copii, să-i pregătească pentru plimbare.

În Europa, nașterile și familiile cu mai mulți copii sunt sprijinite printr-o serie de măsuri combinate. Germania este un astfel de exemplu, spune Eva Andreea Csep, inițiatoarea proiectului, deputată UDMR.

Zile libere în 2025. Angajații români vor avea mai multe minivacanțe, prima fiind chiar în ianuarie

De asemenea, părinții ar putea beneficia de concediu simultan de jumătate de an pentru creșterea nou-născuților. Aceasta înseamnă că ambii părinți pot lua concediu în același timp, ceea ce le permite să împărtășească responsabilitățile de îngrijire a copiilor, facilitând astfel o tranziție mai ușoară în perioada de adaptare. Cele patru luni suplimentare de concediu vor fi acoperite de stat, efortul bugetar estimat fiind de puțin peste 36 de milioane de lei.

24b436EM

Un alt aspect important este posibilitatea de a angaja o bonă plătită cu un ajutor financiar de stat, care să ajute la îngrijirea copiilor în primele luni de viață. Această opțiune va oferi părinților un sprijin suplimentar, permițându-le să se concentreze mai bine asupra nevoilor lor și ale copiilor lor.

În Europa, familiile cu mai mulți copii beneficiază de sprijin prin măsuri diverse, Germania fiind un exemplu relevant al acestor inițiative, scrie Euronews.ro

Bogdan Bucur, lector universitar sociologie, SNSPA: „În prezent, populația României scade dramatic de la un an la altul”

„Natalitatea poate fi stimulată, reglată de către un stat prin patru tipuri de politici publice. Încurajarea, stimularea politicilor de creștere a copilului. Aici, avem grădinițe, avem școli, creșe, avem posibilitatea de a sprijini achiziționarea de produse specifice pentru copii mici la prețuri subvenționate sau chiar gratuit, oferite prin sistemul de creșe. A doua categorie, un program mai bun la locul de muncă, oferirea de bone gratuit, susținere financiară. Trei, susținere financiară directă, ceea ce a încercat să facă Spania, și anume să intre câteva mii de euro pe card mamei în momentul în care a născut copilul. Și patru, ceea ce se cheamă politici de susținerel pentru programele de tip FIV, nașterea asistată medical.

În prezent, populația României scade dramatic de la un an la altul. În luna iulie a acestui an s-au născut peste 14.500 de copii. Deși procentul este în creștere comparativ cu perioada similară a anului trecut, sporul demografic se menține negativ, numărul persoanelor decedate fiind de 1,6 ori mai mare decât cel al nașterilor”.

Andrea Csép (UDMR) a iniţiat un proiect de acordare a unui sprijin financiar de 35.000 de lei familiilor cu minimum trei copii la cumpărarea de maşini cu șapte locuri

Deputatul UDMR Andrea Csep a anunţat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că a depus în Parlament un proiect de lege pentru acordarea unui ajutor de 35.000 de lei familiilor cu mulţi copii, pentru achiziţionarea unor maşini cu şapte locuri, transmite Agerpres.

„Vrem să ajutăm familiile să achiziţioneze o maşină mai mare, legea pe care am iniţiat-o prevede 35.000 lei ca şi sprijin pentru familii pentru cumpărarea unui autovehicul nou, de şapte persoane, acest sprijin pentru cumpărarea autovehiculului se acordă doar familiilor care au cel puţin trei copii. Este foarte interesant că am început să vorbesc despre aceste proiect de lege şi deja au venit propuneri din partea cetăţenilor. Mi-au semnalat că nu m-am gândit la copiii cu dizabilităţi, fiindcă aceste maşini pentru şapte persoane sunt cele care se pot adapta şi pentru scaune cu rotile (…) Am spus că atunci când vom discuta în Parlament această propunere, voi ţine cont de aceste remarci. Şi eu sunt mama a trei copii şi ştiu ce înseamnă să nu ai loc în spate, mai ales când ai doi gemeni şi o fetiţă mai mare dar nu o poţi aşeza în faţă”, a declarat Andrea Csep.

Deputatul a spus că iniţiativa sa doreşte să vină în sprijinul familiilor cu mulţi copii, pentru care schimbarea maşinii este un sacrificiu mult prea mare.

„Este un sacrificiu mare din partea familiei când trebuie să cumperi maşină. Este mai green fiindcă nu trebuie să mergi cu două maşini. Am prieteni care au patru copii şi când a venit al patrulea îşi făceau probeleme cum vor încăpea cu toţii. Ştim foarte bine că familiile sunt foarte mobile acum, trebuie să avem şi siguranţă şi confort pentru toată familia. (…) Această sumă pe care am propus-o de 35.000 lei este aproximativ o treime din preţul unei maşini noi pentru şapte persoane”, a precizat Andrea Csep.

Spynews
„Nu am avut timp să fim iubit și iubită”. Fosta logodnică a lui Adrian Minune Jr. face lumină după despărțirea de fiul manelistului. Au fost împreună 9 luni și plănuiau să facă nunta anul viitor
Bzi.ro
Cătălin Scărlătescu și Doina Teodoru se căsătoresc! Horia Brenciu a spus tot!
Fanatik.ro
Cele 5 zodii care vor descoperi fericirea până pe 1 octombrie. Iese soarele și pe strada lor
Capital.ro
Simona Halep, în culmea fericirii. Imaginea postată de sportivă: ,,Împlinită ești”(FOTO)
Playtech.ro
Angela Gheorghiu, UMILITĂ și HUIDUITĂ la un concert. Ce a pățit faimoasa soprană
DailyBusiness
O mare companie face concedieri masive. Va renunţa la aproximativ 30% din angajaţi!
Adevarul
Putin vrea să vină în Turcia însoțit de propriile sale avioane de luptă. Erdogan l-a refuzat
Spynews
Mai există șanse de împăcare între Yamato Zaharia și Ema Karter?! Luptătorul, dispus să accepte că ea este actriță în filmele pentru adulți
Spynews
Modul brutal în care au fost ucise Denisa și Delia, în Constanța. Ce s-a descoperit după necropsie. Cum ar fi acționat ”Șacalul”
Evz.ro
Andreea Bălan, umilită rău. Ce s-a întâmplat, de fapt, la „Te cunosc de undeva”
Ego.ro
Elena Udrea, mesaj SFÂȘIETOR pentru fiica ei: ”Trebuia să...”
Prosport.ro
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
wowbiz.ro
Mama lui Gabriel Vasiliu rupe tăcerea, după ce nora ei a fost ucisă în Olanda! Femeia face primele dezvăluiri despre crima halucinantă. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu Ana-Maria
Cancan.ro
Drama prin care trece Gabriel Vasiliu după gratii, de când a auzit că soția lui a fost ucisă: 'Este distrus!'
Playsport.ro
Cea mai frumoasă sportivă din România s-a retras la 29 de ani și are un job cu totul neobișnuit. Din ce face bani
kanald.ro
Ce arată necropsiile în cazul tinerelor ucise de „Șacalul”. Denisa și Delia au avut parte de o moarte cumplită
Capital.ro
Demisia anului la Antena 1. Părăsește trustul după 12 ani: Le doresc succes
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea este cea mai sexy culturistă din România!
stirilekanald.ro
„Patru cuie cu patru scânduri" Primele declarații ale Șacalului sunt terifiante! Filmul tragediei pas cu pas
substantial.ro
Rusia lansează capsula spațială Soiuz MS-26 către Stația Spațială Internațională
MediaFlux
CUTREMUR în SUA în ALEGERILE PREZIDENȚIALE! S-a aflat după DEZBATERE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...